Вижте петте най-важни критерия за отпускане на мерките срещу COVID-19

Държавите по света не трябва да отпускат карантинните и здравни мерки срещу COVID-19, ако не са спазили пет основни критерия, сочи анализ, публикуван в престижното медицинско издание „Лансет“.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13556

Изискванията за по-леки мерки са:

-Ясна картина на статуса на инфекцията в страната

-Активно участие на обществото

-Адекватен капацитет на обществената здравна система

-Адекватен капацитет на медицинската здравна система

-Граничен контрол

Авторите на анализа са разгледали девет страни и територии с добър икономически статус, които са започнали да отпускат мерките срещу разпространението на новия коронавирус. Това са Хонконг, Япония, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея, Германия, Норвегия, Испания и Великобритания.

Данните сочат, че много от тях не са спазили петте изисквания, които ще предотвратят появата на повторна вълна от инфекции.

Анализът сочи още, че е нужна ефективна система за откриване, тестване, проследяване, изолиране и подпомагане на болните, за да може дадената страна да разхлаби ефективно мерките. По този показател най-зле се справят Великобритания, следвани от Испания.

Проучването сочи, че страни като Сингапур, Норвегия, Испания и отчасти Великобритания разчитат на експертни съвети кои мерки да бъдат разхлабвани. В същото време липсват публични критерии за разхлабването им, които да са базирани на премерен риск.

Други страни като Япония, Германия, Южна Корея и отчасти Великобритания вдигат или връщат обратното мерките срещу COVID-19 на базата на местно разпространение. В Германия например действа механизъм, според който по-строгите мерки се връщат обратно ако в даден регион на страната има повече от 50 нови случая дневно на 100 хил. души население в продължение на седем дни.

Публичното доверие е от изключителна важност. За да може една страна успешно да премахне по-строгите мерки е добре хората да бъдат ангажирани и да искат да се пазят сами. Това се постига с постоянни и достоверни съвети от страна на властите.

Авторите на проучването посочват, че с настъпващата втора вълна в части от света все още не е прекалено късно да се въведат тези мерки.

За да се избегна втора пълна карантина отделните държави трябва да имат ясен и прозрачен план за действие. Те трябва да имат адекватна система за тестване, проследяване и изолиране на болните. Жителите трябва да бъдат директно ангажирани във взимането на решения.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13556

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет