Бивш унгарски евродепутат оправдан на първа инстанция по дело за шпионаж в полза на Русия

Бивш крайнодесен унгарски евродепутат бе оправдан днес на първа инстанция от съд в Будапеща по обвинение в шпионаж в полза на Русия, но бе признат за виновен по обвинение за финансова измама, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На Бела Ковач, избран за евродепутат през 2010 г., през 2017 г. бяха повдигнати обвинения в "шпионаж срещу европейските институции в полза на чужда държава", "финансова измама" и "фалшифициране на документи, накърнили финансовите интереси" на ЕС, извършени в периода между 2012 и 2014 г.

Съдията, постановил оправдателната присъда по обвинението в шпионаж, потвърди, че Ковач, който е бивш член на националистическата партия "Йоббик", е имал контакти с представители на чуждестранни разузнавателни служби, но е споделял с тях само и единствено информация, която вече е била обществено достояние.

Разследват френски офицер по подозрения в шпионаж в полза на Русия

В текста на съдебните актове не се споменава името на държавата, в чийто интерес се предполага, че е действал Ковач. Унгарски медии обаче съобщиха, че той многократно е пътувал до Москва, където тайно се е срещал с руски дипломати.

Ковач напусна "Йоббик" след разкритията. Имунитетът му на евродепутат бе свален от Европейския парламент през 2015 г. и от миналата година той вече не е евродепутат.

Ковач бе осъден на година и половина затвор условно по обвинението във финансова измама и фалшифициране на документи.

Коментари

  1. 2020.09.24 | 21:21
    ЕСТЕСТВЕНО, НАЛИ СЪДЪТ НА ОРБАН Е ФАШИСТКИ
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет