Руски моряци осъдени в Гърция на по 300 години затвор за трафик на мигранти

  • 24 септември 2020 19:48

  • 1279
  • 1
Руски моряци осъдени в Гърция на по 300 години затвор за трафик на мигранти
© Getty Images/Guliver

Съд в Гърция осъди двамата руски моряци Алексей Игумнов и Никита Шепталов на по 300 години затвор, като ги призна за виновни за транспортиране на нелегални мигранти.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1513

Това съобщава агенция Интерфакс с позоваване на вицепрезидента на руския отдел на Международния комитет за защита на правата на човека Иван Мелников.

Според Мелников такъв дълъг срок на наказание се дължи на факта, че моряците са получили от 7 до 12 години затвор за всеки мигрант, намерен на корабите. В Русия мъжете биха получили до 20 години затвор за организиране на нелегална миграция. 

Правозащитникът подчерта, че руснаците отричат вината си. Те твърдят, че са пристигнали в Турция по обяви в интернет. Обещавали са им около 100 хиляди рубли на месец за работа на туристически круизен кораб, както и за храна и настаняване.

След обучение, каза той, руснаците излезли в морето с екипажа. Отговорностите им първоначално включват "чисто техническа работа по готвене, почистване".

Натръшкаха румънски каналджии в Лондон

В неутрални води към кораба подходиха бодки, откъдето се качиха около 60 мигранти, а останалата част от екипажа, напротив, се качи в лодките, каза Мелников пред Интерфакс.

Нашите граждани решиха, че не могат да оставят хората да умират в морето и останаха. Те обаче не могли да се справят с управлението на кораба и подали SOS сигнал, заяви Мелников.

Той добави, че в крайна сметка руснаците са жертви на т. нар. черни работодатели. Мелников заяви, че съдът не е обърнал внимание на аргументите на руснаците и доказателствата за тяхната невинност, а назначеният адвокат практически не е общувал с клиентите си, не се е запознавал с материалите по делото. За първи път руснаците видяха защитника си едва в началото на процеса.

В Гърция около 26 руски моряци сега са в подобна ситуация. Мелников отбеляза, че почти всички са от семейства с ниски доходи и се нуждаят от пари за адвокати, отбелязва Канал 3.

Последвайте канала на

Novini.bg
1279 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
На БКП-ейците

2020.09.24 | 21:18

1
Руснаците казват; КЪДЕ КАКВОТО СТАНЕ ПО СВЕТА НИЕ ВИНАГИ ЗАСТАВАМЕ НА СТРАНАТА НА БАНДИТИТЕ И НЕГОДНИЦИТЕ. Руския философ ЧААДАЕВ казва; РУСИЯ Е СЪЗДАДЕНА ЗА ДА БЪДЕ ПРИМЕР НА СВЕТА КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЖИВЕЕ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини