В Гърция протестират лекари, учители и ученици

В Гърция протестират и стачкуват лекари, учители и ученици. Лекарите искат масово тестване на хората, учителите съобщават за липсващи учебници, а учениците настояват за малки паралелки. Над 200 училища в Гърция са под блокада от ученици, а десетки са под карантина.

Ученици, родители и преподаватели се включиха днес в протестните демонстрации в Атина и Солун. Демонстрациите са израз на масовото недоволство, което расте сред учениците, срещу неизпълнени ангажименти на министерството на образованието. Учениците настояват за паралелки с не повече от 15 души, пълно спазване на дистанция и мерки, спешно назначение на учители и достатъчно средства и ресурси за поддържане на пълна чистота в учебните сгради.

Родителите протестираха срещу задължителното носене на маски, предаде БНР.

Учениците скандираха: "Нямаме учебници, нямаме учители, липсват маски и сме в клас по 30 души". С тези аргументи обясняват окупираните  вече над 200 гимназии в цялата страна.

В същото време учебният процес се блокира и от поставените под карантина над 70 училища, където поради заразени учители или ученици обучението се извършва дистанционно.

Пред министерството на здравеопазването протестираха лекари от държавните болници. Според синдиката на медицинските работници в болниците липсват достатъчно лекари и не достигат болнични легла в интензивните отделения. Медиците настояват за масово тестване на населението.

358 новозаразени с коронавирус в Гърция за денонощие

Лекарите от държавните болници предупреждават правителството, че съществуват пропуски в цялата здравна система, съобщават от синдиката на стачкуващите.

Учениците съобщиха, че са окупирали училищата, защото не са въведени стриктни предпазни мерки, искат паралелки от по 15 ученици и да се назначат учители, които все още липсват по много предмети.

В обръщението на ученическия съвет към медиите се обвинява правителството, че закупува военни самолети, а не може да осигури средства за учители и чистачки.

Маските остават задължителни в училищата.

Последните регистрирани случаи с положителни проби в Гърция са 358 души.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет