ЕК предлага нов пакет за цифровите финансови услуги

Европейската комисия прие нов пакет за цифровите финансови услуги, който включва стратегии за цифровизиране на финансовите услуги и за малките плащания, както и законодателни предложения за криптоактивите и за устойчивостта на цифровите технологии, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

С днешния пакет ще се засилят конкурентоспособността и иновациите на Европа при финансовите услуги, с което ще се проправи пътят за превръщането на Европа в световен лидер в разработването на стандарти. С него на потребителите ще се предоставят по-голям избор и възможности в областта на финансовите услуги и съвременните плащания, като същевременно им се осигури защита и финансова стабилност.

Днешните мерки са от възлово значение за икономическото възстановяване на ЕС, тъй като предвиждат нови начини за насочване на финансиране към европейските предприемачи, а същевременно имат и основна роля за изпълнението на Европейския зелен пакт и Новата промишлена стратегия за Европа. В стремежа си да насърчи отговорните иновации при финансовите услуги в ЕС, създавани в частност от особено иновативните новосъздадени дружества в областта на цифровите технологии, и същевременно да ограничи потенциалните рискове що се отнася до защитата на инвеститорите, изпирането на пари и киберпрестъпността, Комисията опростява разпоредбите и ги съобразява в по-голяма степен с цифровите технологии.

ЕК насърчава капиталовите пазари в Европа

Днешният пакет за цифровите финансови услуги включва:

· Стратегия за цифровизиране на финансовите услуги

· Стратегия за малките плащания

· Законодателни предложения за нормативна уредба на ЕС на криптоактивите

· Законодателно предложение за оперативната устойчивост на цифровите технологии

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет