Мадрид поиска още лекари и полицаи заради нарастването на случаите на COVID-19

Властите в испанската автономна област Мадрид поискаха спешна помощ, за да наемат стотици лекари от чужбина и да засилят полицейското присъствие, докато в същото време обмислят дали да не включат в обхвата на частичната карантина заради коронавируса и още райони, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13935

Регионът е най-тежко пострадалият в Испания от втората вълна на коронавируса, а придвижването във и между някои райони на територията му, които са с общо население от около 850 000 души, беше ограничено.

За седмица: Броят на заразените с коронавируса по света нарасна с близо 2 милиона

Игнасио Агуадо, заместник-ръководител на автономното правителство на областта, заяви пред репортери, че регионът се нуждае от 300 лекари от страни извън Евросъюза, които са работили в Испания през първата вълна на пандемията, но сега не могат да бъдат своевременно повторно наети поради сложните регулации за това.

Агуадо освен това призова централното правителство да командирова допълнително 222 служители на националната полиция, които да контролират спазването на карантините и да налагат глоби в зоните в областта, поставени под частична карантина. В понеделник регионалното правителство поиска от централното армията да помогне в борбата с увеличението на случаите на коронавирус във и около испанската столица, където поставянето под частична карантина на някои по-бедни райони предизвика протести.

"Решихме да поискаме официално логистична помощ от военните за разполагането на (болнични) палатки, както и за изпълнението на задачите по тестване и дезинфекция в районите с наложени ограничения", каза днес Агуадо.

Жителите на тези квартали, където обитателите са предимно хора с ниски доходи, а в същото време равнищата на зараза са най-високи, определят мерките като неефективни и несправедливи.

"Битката с коронавируса не бива да се изразява в затварянето на хората по домовете им; тя трябва да се води в първичната медицинска помощ, където можем да тестваме кой е положителен и кой отрицателен така, че да затваряме само действително заразените хора", каза Невес Маркос, пенсионер от Усера, един от частично карантинираните райони.

Според регионалните здравни данни от вчера, броят на зоните с равнища на зараза надхвърлящи 1000 на 100 000 души се е увеличил с близо 50 процента до 53. След оценка на ситуацията властите заявиха, че обхватът на ограниченията може да бъде разширен и не изключиха въвеждането и на по-драстични мерки. В Мадрид са съсредоточени около една трета от случаите на коронавирус в Испания, там е и най-големият брой пациенти с COVID-19, настанени за болнично лечение. Откакто в края на юни беше отменена повсеместната карантина в Испания, общият брой на потвърдените случаи на коронавирус на нейна територия тръгна рязко нагоре и сега възлиза на 682 267 - най-големия в Западна Европа.

Над 30 900 души са починали от COVID-19 в Испания.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13935

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.09.24 | 00:01
    viva la guerra,viva la revolucion
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет