Мария Габриел откри в Брюксел второто издание на Европейски дни на научните изследвания и иновациите

Българският еврокомисар Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова откри в Брюксел второто издание на Европейски дни на научните изследвания и иновациите - най-мащабното събитие в Европа, обединяващо представители на ЕС, национални правителства, индустрията, академичните среди, бизнеса и гражданското общество с цел обсъждане на бъдещето на научните изследвания и иновациите.

Провеждащи се във виртуален формат, Дните на научните изследвания и иновациите, отбелязват рекорден брой от над 29000 участници, като се очаква да ангажират европейските граждани в съвместното създаване на ключовите действия в областта на науката и иновациите за справяне с обществените предизвикателства и устойчивото възстановяване от кризата, съобщават от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

„В рамките на три дни, дискусиите ни ще бъдат водени от стремежа да дадем отговори на десетките предизвикателства, пред които сме изправени. Събитието е много добра възможност съвместно с държавите-членки, бизнеса и европейските граждани да създадем пътната карта от бъдещите действия в областта на научните изследвания и иновациите. Тази година проявата е виртуална и това дава възможност за включване на максимален брой участници в един истински процес на съвместно проектиране за дефиниране на приоритетите. Очаквам ползотворни дискусии за бъдещите ни инициативи за достъпа до научни данни и резултати, подобряване на иновационния капацитет на държавите-членки и преодоляване на разделението в областта на иновациите, за подкрепа на стартъпите и малките и средни предприятия“, заяви българският еврокомисар при официалното откриване на събитието.

Събитието включва над 100 сесии, сред които се отличават панелите за бъдещето на европейското научноизследователско пространство и Европейския научноизследователски съвет, ролята на Европейския иновационен съвет за подкрепа на малките и средни предприятия (МСП), университетските алианси на бъдещето, церемониите по награждаване за „Европейска столица на иновациите“ и “Жени новатори”, както и панелите, посветени на Западните Балкани и новостите в програма „Хоризонт Европа“. Нов инструмент в бъдещата програма са европейските мисии, в които взеха широко участие европейските граждани при оформяне на техните инициативи.

Еврокомисарите Мария Габриел и Никола Шмит: Най-големият актив на Европа са нейните хора

„Вече отбелязваме следващия етап в създаването на мисиите. Целите, които си поставяме, са амбициозни. Мисията за адаптиране към изменението на климата ще подготви 200 европейски региона за справяне с климатичните промени. Благодарение на мисията за интелигентни градове, 100 европейски градове ще бъдат трансформирани в климатично-неутрални. С мисията за океаните, моретата и водите ще допринесем за възстановяване на европейските водни екосистеми. Мисията за почвите и храните ще ни осигури здравословни храни. До 2030 г. могат да бъдат спасени 3 милиона души чрез мисията за борба с раковите заболявания. За да постигнем тези амбициите, са важни координация и сътрудничество, както на европейско ниво, така и с националните, регионални и местни власти, бизнеса и гражданското общество. Работейки съвместно, можем да мобилизираме инвестиции и ресурси за важните цели“, коментира Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова.

В дебат „Заедно в Европа: обединяване на иновативната сила“ с участието на Германското председателство на Съвета на ЕС, ще се дискутира как националните и европейските стратегии могат да бъдат по-тясно координирани за постигане на по-добро взаимодействие на инвестициите, ролята на изкуствения интелект в здравеопазването и водорода като енергиен носител на бъдещето. Ключов е и дебатът за европейското научноизследователско пространство, който ще разгледа слабостите и очертае мерките за неговото укрепване, синергиите му с европейското образователно пространство и инструментите за тяхното реализиране.

Мария Габриел: Инвестициите в образование и цифрови умения са ключови за устойчиво развитие на Европа

„Работим за изграждането на добре структурирани европейски пространства за научни изследвания и образование. Те могат да достигнат пълния си потенциал, ако ги допълним и с европейско пространство за иновациите.  Свързването на триъгълника на знанието по този начин ще допринесе за устойчиво и приобщаващо възстановяване, за по-конкурентоспособни икономики. Вярвам, че само заедно можем да реализираме амбициите, като приложим трите „К“: координация, компетентности и капитали. Това означава първо координация и сътрудничество между всички заинтересовани страни - бизнес, публични власти, гражданско общество. Второ, необходимо е да мобилизираме целия талант, които имаме – това са компетентностите на европейските граждани. Трето, но със същата значимост, е достъпът до капитали. Важно е да осигурим подходящи взаимодействия между всички налични инструменти в рамките на многогодишния бюджет на ЕС и инструмента за възстановяване с националните стратегии и програми, с цел максимално въздействие от инвестициите“, заключи българският еврокомисар.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет