Борис Джонсън затегна мерките срещу COVID-19, армията също се включва в борбата с пандемията

22 септември 2020 16:20

Борис Джонсън затегна мерките срещу COVID-19,  армията също се включва в борбата с пандемията
© gettyimages
4690 5

Новите ограничения във връзка с разпространението на Covid-19 във Великобритания могат да останат в сила за шест месеца, ако ситуацията с пандемията не се подобри.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23307

Това заяви премиерът Борис Джонсън в Камарата на общините във вторник, съобщава Dailymail. Премиерът потвърди, че кръчмите, баровете и другите заведения в Англия ще трябва да затварят в 22:00 часа от четвъртък, тъй като британското правителство налага нови ограничителни мерки, за да се опита да спре увеличението на новите случаи. Джонсън заяви, че полицията вече ще има "опцията да използва военна подкрепа, когато е необходима", тъй като глобите за нарушаване на правилото за събиране до шест човека ще бъдат удвоени до 200 британски лири. Глобата за неносене на маска също става 200 лири. Разширява се носенето на маски, което сега ще включва всички магазини и такситата. Остава в сила правилото да не се събират повече от 6 души на едно място, като се премахват изключенията, като например при спортни занимания на открито. Намалява се броят на гостите за сватба от 30 на 15. Планираното допускане на хора по стадионите от 1 октомври, както и събирания в конферентни центрове, се отлага. Правителството вече обяви по-строги глоби за нарушителите на правилата за самоизолация, до 10 000 британски лири (10 909 евро) за най-тежките нарушители. 

Ресторантите, баровете и пъбовете в Англия ще затварят по-рано заради новите мерки за борба с коронавируса

Джонсън заяви пред депутатите, че втората вълна от пандемия е съвсем реална и сега е моментът за действия. На фона на очакванията, че може да се стигне до втора общонационална карантина той заяви: "Искам да подчертая, че това в никакъв случай не означава връщане към пълната карантина от март. Не инструктираме хората да останат по домовете си. Училищата и университетите остават отворени". Премиерът заяви, че отново се призовават хората да работят от вкъщи, там където това е възможно.

Новите мерки идват ден след като главните медицински и научни съветници предупредиха за разпространението на вируса във всички части на Великобритания. Очаква се подобен ход за Шотландия да бъде обявен от първия министър Никола Стърджън. Допълнителни ограничения се публикуват и за Уелс и Северна Ирландия. Няколко области във Великобритания вече са под локално блокиране.

 Актуализацията на Джонсън в парламента относно ситуацията с коронавируса във вторник идва след срещи на неговия кабинет и правителствената кризисна комисия COBRA. Той също така ще направи телевизионно обръщение към нацията във вторник вечерта за усилията за борба с вируса. В отговор на съобщението си в парламента опозиционният лидер сър Кийр Стармър заяви, че лейбъристите подкрепят новите мерки. 

Великобритания регистрира 4368 нови случая на коронавирус, а Италия - 1350

В телевизионно изявление в понеделник, научният съветник на Обединеното кралство сър Патрик Валанс заяви, че „случаите се удвояват приблизително на всеки седем дни“, може да има 50 000 нови случая на ден до средата на октомври, ако увеличението продължи да не намалява. Великобритания има най-голям брой починали в Европа в хода пандемията с над 41 800 смъртни случая, сочат данните на Университета Джонс Хопкинс. Отчетените в понеделник 4300 нови инфекции достигнаха ниво, невиждано от началото на май. Най-големият дневен брой нови инфекции във Великобритания достигна своя връх при 6 199 случая на 5 април.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23307

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4690 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар
до ДМ

2020.09.22 | 22:19

3
Не се шегувам, а изобличавам глупостта. Под "глупост" имам предвид неадекватните и безсмислени мерки, които не почиват на никаква логика или практическа обосновка! Които - също така - няма с НИЩО да облекчат ситуацията. Мисли, човече . Не повтаряй мантри, а разсъждавай логично. И ще се убедиш че имам право.
ДМ

2020.09.23 | 13:27

5
Добре, радвам се, че има желание за разум и мислене. Приветствам и щом е така ще кажа доводите и адекватноста. След 22 часа може да се заразиш и с 15 човека също може доста вирус да се предаде. Никой обаче не казва, че мерките, които предлага 100% ще ограничат предаването и разпространението на вируса. Целта е да се намалят стойностите на предаване на зараза до нещо поносимо. Никой не казва и че маските предпазват на 100%. Може да си с маска и да се заразиш. Просто % вероятност е много по-малък. А, ако се заразиш ще го караш много по-леко. Ето това е доста голям смисъл сравнено с неудобството да носиш маска в аптеката, магазина или на друго затворено пространство за известно време.
WYXO

2020.09.23 | 13:00

4
Абсолютно глупави и нелогични мерки ! Простащината е на макс !

2020.09.22 | 16:50

1
Правилно! Вирусът става зарАзен от Четвъртък след 22:00 часа . И в групата от 6 души - всеки 7-ми заразява останалите на 100%. А сред 15-те поканени сватбари няма да има нито един с Ковид-19. Блестящо решание.
ДМ

2020.09.22 | 19:21

2
Много тъп отговор! Мислиш си, че си остроумен с тези шеги ли? Хората взимат мерки, за да не стане по-страшно, защото после ни икономика, ни здраве, нито свобода, нито нищо. По-добре балансирано и контролирано да се вземат частични мерки, отколкото наведнъж да стане страшно. Великобритания, Белгия, Холандия и т.н. не са ти Швеция, където в повечето домакинства живеят по 1 човек и площта средно на човек е много по-голяма отколкото на много места в развитите страни.

Добави коментар

Водещи новини