Румъния: ЕС да заеме по-активна позиция по случая Навални

Румъния смята, че Европейският съюз трябва да заеме по-активна позиция за ситуацията, свързана с Алексей Навални, заяви днес пред журналисти румънският външен министър Богдан Ауреску преди началото на среща на външните министри от ЕС, предаде ТАСС.

"Позицията на Румъния е, че ЕС трябва да бъде по-активен по този въпрос. Ние се присъединихме към колегите от Литва, Латвия, Естония, Дания и Полша и изпратихме писмо на ръководителя на външнополитическата служба на ЕС Жозеп Борел, в което искаме активна намеса на ЕС по този въпрос, тъй като смятаме, че Русия трябва да изпълни задълженията си, като започне прозрачно и безпристрастно разследване. Мисля също, че трябва да разгледаме и въпроса за санкции във връзка със случая с отравянето на господин Навални, ако са необходими", каза румънският министър.

Алексей Навални вече ходи самостоятелно

Говорейки за ситуацията в Беларус, Ауреску изтъкна, че тази страна се намира "в преходен етап към модернизация и демокрация" и ЕС трябва да подкрепи това усилие.

Той припомни, че Румъния е превела в Европейския фонд за демокрация 100 хиляди евро в подкрепа на гражданското общество и независимите медии в Беларус, отбелязва БТА.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет