Лекуват Иван-Асен с изкуствено слънце

  • 21 септември 2020 13:44

  • 736
  • 0
Лекуват Иван-Асен с изкуствено слънце
© Facebook/FELIDABigCatCentre

Панел с инфрачервено лъчение е монтиран в клетката на лъва Иван-Асен, за да наподобява топлото слънце над родната му Африка, но здравословното му състояние се влошава. Величественият хищник живее в спасителния център за големи котки "Фелида" в Нидерландия, където вече седмици наред се опитват да облекчат болките му.

В края на миналия месец стана ясно, че лъвът има проблеми с имунната система, които водят до проблеми с кожата му. За нещастие, се появяват и нови усложнения - двигателните му умения са засегнати, тъй като има заболяване на ставите.

Според гледачите му в Нидерландия всичко това е, защото Иван-Асен е роден след кръвосмешение и с напредването на възрастта му ще се появяват все повече тревожни моменти, пише в. "България днес".

И лъвът Иван-Асен болен

На 4 август тази година в спасителния център издъхна племенникът му Масуд, с когото бяха спасени от разградския зоопарк преди две години. Там е и братчето Терез, който засега се чувства добре и няма сериозни усложнения.  Като рожба на кръвосмешение, Масуд имаше здравословни проблеми още от раждането си. Тежките условия в родния зоопарк допълнително усложняват положението му.

"Първият прешлен след врата на лъва, преди да започне гръбначният стълб, е малформиран - вроден дефект, защото Масуд е резултат от кръвосмешение. Това е причината за сериозните му неврологични проблеми", казаха от "Фелида" малко преди 2-годишното лъвче да издъхне.
Надежда за Иван-Асен има, подобряването му може да се случи до края на годината.

"Тази зима искаме да помогнем на Иван-Асен, като монтираме инфрачервен панел в закритото му заграждение. Смятаме, че това ще помогне за кожните му проблеми, които има от време на време в резултат на проблемите с имунната му система, а също и с двигателните му умения, тъй като ставите му се сливат. Тези условия са резултат от кръвосмешение и вярваме, че инфрачервените лъчи ще му помогнат, а освен това е много безопасен и подходящ начин за загряване на болните места", обясниха от "Фелида".

Закупуването и монтажът на инфрачервен панел ще струват около 1000 евро.

Novini.bg
736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини