Германия планира реформи за ограничаване на фалити заради COVID-19

Германия ще смекчи правилата за обявяване на неплатежоспособност, според представените днес предложения за реформи с цел ограничаване вълна от фалити на компании, засегнати от кризата с коронавируса, но при условие, че тези компании имат с жизнеспособен бизнес модел, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13954

Правителството на Ангела Меркел прие мащабен план в подкрепа на икономиката, за да избегне серия от фалити и съкращения в момент, когато страната се намира в най-големия икономически спад от Световната война със свиване на брутния вътрешен продукт с 9,7 на сто през второто тримесечие.

Германия регистрира нови 2194 случая на заразяване с коронавирус

Компаниите, които могат да покажат на кредиторите, че са в състояние да се преструктурират и че могат да го сторят извън процедурите по несъстоятелност, обясни германската министърка на правосъдието Кристине Ламбрехт в комюнике.

Според проекта за реформа, която ще влезе в сила в началото на 2021 година, компаниите ще могат да обявяват неплатежоспособност в срок от шест седмици вместо три в момента. Властите ще проявяват по-голяма гъвкавост при разглеждането на тяхната свръхзадлъжнялост.

Германското правителство вече прие мерки, позволяващи на изпадналите във финансови затруднения заради коронавируса компании да отложат обявяването на фалит до края на годината, продължавайки първоначалния срок, който изтича в края на септември.

Благодарение на тези мерки броят на обявилите фалит фирми през първата половина на годината е намалял с 6,2 на сто спрямо същия период на 2019 година до общо 9006 банкрута.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13954

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет