Гръцките власти не изключват нов режим на строга изолация

Нова карантина не е изключена в Гърция в случай на рязко нарастване на броя на заразените с коронавирус, заяви днес говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас пред телевизия "Скай", предаде ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12497

По неговите думи властите не изключват нов режим на строга изолация, посочва БТА. 

Нищо не изключваме, когато казваме, че слагаме на едната страна на везните здравето на населението и живота на хората, а на другата - икономиката, каза Пецас.

Общественото здраве е главната ни грижа и ние нямаме дилема между икономиката и общественото здравеопазване, това е псевдодилема, когато се сблъсквате с криза в областта на здравеопазването, вие също се сблъсквате с последствията за икономиката, каза говорителят, отговаряйки на въпрос за възможно ново въвеждане на карантина.

Със скандали за задължителните маски започна учебната година в Гърция

Разтревожени сме от неотдавнашното рязко увеличаване на броя на заразените в чужбина. Наблюдаваме през последните дни ситуацията във Франция и Израел, два типични примера за нашия регион, които показаха, че в течение на два-три дни броят на случаите се увеличи многократно.

Отбелязваме многобройни случаи в област Атика / със столицата Атина/ и в много други райони на страната, но искаме винаги да вървим преди кривата на даннните за нивото на заразяване, а не да се тътрим след нея, каза Пецас. Пецас обясни нарастването на заразилите се с разхлабването на ограничителните мерки след изолацията, но уточни, че правителството се стреми да избегне най-лошия вариант за развитие на събитията - нова строга изолация.

Ще направим всичко възможно, за да решим този проблем. Още не сме стигнали до ситуация, когато е необходима принудителна изолация на населението, но всички планове остават на масата. Не искаме да стигнем до ситуацията, в която се оказаха Франция с 10 000 заразени всеки ден и Израел, който възстанови карантината, каза Пецас.

В Гърция броят на заразяванията с коронавирус се колебае в последно време от 200 до почти 400. Постоянно увеличаване на броя на заразените се отбелязва от края на юли.

Във вторник властите обявиха специални мерки за Атина и област Атика, където има най-много заболявания / по три случая на ден на 100 000 души население/. В Атика от сряда в продължение на две седмици ще трябва да се носят защитни маски на всички работни места в държавни и частни организации и предприятия.

Тяхното използване става задължително и на открито, например на площади при струпване на хора, където е невъзможно да се спазва дистанция от 1,5 метра между хората.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12497

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет