Франция и Великобритания се опасяват от втора вълна на коронавируса

  • 14 септември 2020 09:21

  • 1431
  • 1
Франция и Великобритания се опасяват от втора вълна на коронавируса
© Pixabay

Френското правителство предупреди в събота, че "всички можем да бъдем засегнати" от коронавируса, така че трябва да се защитим заедно чрез спазване на предпазните мерки, гласи акцент на в. "Депеш".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Тонът на новите предупреждения се промени рязко, след като Франция премина границата от 10 000 заразени за 24 часа.

Парковете, плажовете и баровете бяха пълни през последния ден преди да влезе в сила новото "правило на шестимата", забраняващо срещите между повече от шест души от две домакинства.

Франция регистрира над 7000 нови случая на COVID-19

Британците решиха да се възползват максимално от последния ден на отслабени мерки за социално дистанциране, отбелязва в. "Дейли мейл". Хора се срещаха на големи групи в слънчеви райони на Брайтън, Лийдс, Лондон и Нотингам, въпреки опасенията от предаване на коронавируса. Стигна се дори до намеса на полицията, предаде БТА.

В същото време правителството обмисля да инструктира 4,5 милиона души в уязвимо положение да си стоят по домовете и затваряне на пъбовете в 22 часа, защото "младите хора не спазват правилата", добавя британското издание, като подчертава, че страната е на прага на въвеждането на нова карантина. Британците бяха предупредени да спазват новите правила, ако искат да я избегнат.

В същото време системата за извършване на тестове е обхваната от хаос и лабораториите изпращат проби в Италия и Германия, за да се справят с натоварването. Спонсори на Консервативната партия призоваха правителството да защити преди всичко икономиката, защото без пари не може да има и здравеопазване, припомня в. "Дейли мейл".

Великобритания трети ден отчита над 3000 случая на COVID-19

Британският в. "Гардиън" коментира въвеждането на новото "правило на шестимата" в Манчестър, като заявява, че "ако съдим по подобната на фарс карантина в Манчестър, втората вълна на коронавируса ще ни засегне тежко". Следенето на сложните мерки за ограничаване на разпространението на пандемията затруднява жителите на града.

Ситуацията в борбата с коронавируса започва да напомня на случващото се през март. Разликата е, че сега солидарността е заменена с недоволство, подчертава британското издание.
Великобритания трябва да предприеме спешни мерки, за да предотврати нарастването на броя на случаите на заразяване в геометрична прогресия, призовава британският в. "Ивнинг стандард".

"Тънката струйка" от случаи може да се превърне във "водопад", предупреждава Питър Оупъншау, професор по експериментална медицина в лондонския Имперски колеж, цитиран от изданието. Ако хората не спазват "правилото на шестимата"страната може да се върне към карантината.

"Правилото на шестимата" е безсмислено от гледна точка на децата, които се срещат всеки ден с приятелите си в училище. Смята се, че те не са изложени на такъв риск от заразяване и няма толкова голям шанс да предадат вируса.

В същото време обаче децата, дори бебетата, се броят за отделни индивиди при налагането на новото правило. Така че в крайна сметка остава неясно дали те повишават риска от заразяване или не, подчертава изданието.

Великобритания регистрира още 3497 случая на COVID-19

Около половината оздравели от коронавируса пациенти в италианския град Бергамо казват, че не са се възстановили изцяло, пише в. "Вашингтон пост".

След края на първата вълна, когато бяха погребани хиляди, болницата в града, станал някога епицентър на коронавируса, извършва прегледи на оцелелите и проучва състоянието им.

Преди шест месеца градът беше стряскаща гледка, предупреждаваща света за опасността от коронавируса. Сега Бергамо отправя ново предупреждение: за дългото възстановяване след болестта, което понякога се оказва непълно и изключително тежко.

Дори и тези, които са боледували през март и април често казват, че не се чувстват възстановени - въпреки, че вирусът вече не е в организмите им. 30 на сто от първите 750 прегледани все още изпитват затруднения с дишането и проблеми с белите дробове. Други 30 на сто имат проблеми със съсирването на кръвта и опасност от поява на тромбове. Някои са изложени на риск от проблеми с вътрешните органи.

И месеци по-късно много пациенти имат проблеми, от каквито не са се оплаквали преди влизането в болница: болки в краката и изтръпване на крайниците, тежко изтощение, депресия и загуба на коса.

Тези състояния не са свързани със съществуващи преди това здравословни проблеми, подчертават италианските лекари.

Някои от лекарите в Бергамо смятат резултатите за окуражителни, особено предвид тежките изпитания, на които бяха подложени пациентите през март и април. Повечето от тях показват подобрения в дишането при повторни посещения, макар че дробовете им са увредени непоправимо. Никой няма треска.

Но най-тежко засегнатите нямат шансове за възстановяване. Въпрос на време е те да се окажат в болница отново, подчертава американското издание.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1431 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай Васо Сърбеца

2020.09.14 | 09:53

1
Световната конспирация в действие!!! Чифутска измет

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини