Мицотакис обяви мерки в икономиката

  • 13 септември 2020 14:28

  • 475
  • 0
Мицотакис обяви мерки в икономиката
© Getty Images/Guliver

Наред с мерките за укрепване на отбраната, в речта си снощи в Солун гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. очерта намеренията на правителството си за мерки и реформи в икономиката и администрацията през следващите 12 месеца, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.

Мицотакис произнесе традиционната програмна реч на гръцкия премиер в рамките на Солунския международен панаир пред ограничена публика от около 50 души заради мерките срещу коронавируса. Самият панаир тази есен беше отменен.

Мерките в икономиката са насочени към запазване на заетостта и икономическата активност в условията на здравната криза около пандемията от COVID-19, каза Мицотакис.

Мицотакис обяви закупуване на въоръжение при растящото напрежение с Турция

Сред мерките, които планира гръцкото правителство, са намаляване на осигурителните вноски от 39,7 на 36,7 процента, отмяна на "вноската солидарност", въведена по време на финансовата криза, създаване на иновативна програма за субсидиране на 100 хиляди нови работни места, за които държавата ще покрива осигурителните вноски. Удължава се възможността за временно прекъсване на действието на трудовите договори в туризма, транспорта, спорта и културата. В подкрепа на изследванията и иновациите се въвежда възможност за "свръхамортизация" на дигитални и зелени инвестиции в дългосрочен капитал за три години, 2021 - 2023 г. През октомври на около 1 милион пенсионери ще бъдат изплатени дължимите със задна дата плащания на стойност 1,4 млрд. евро заради намаленията на пенсиите през финансовата криза, а до декември ще бъдат изплатени още 460 млн. Отменя се данъкът върху недвижимата собственост за 26 от най-малките гръцки острови. Удължава се разсрочването на определени категории задължения на засегнатите от коронавируса сектори до април 2021 г. За още шест месеца се удължава намалената ставка на ДДС за транспорта, кафето, безалкохолните напитки, киносалоните и туристическите услуги. До края на 2020 г. остава в сила защитата на основното жилище от продажба заради просрочени задължения, а от януари 2021 г. най-уязвимите категории граждани ще могат да се възползват от новия кодекс да уреждане на задължения. С още два месеца се удължават помощите за безработица, срокът на които вече е изтекъл.

Сред реформите, които планира правителството на Мицотакис, са модернизация на трудовия пазар, реформа на допълнителното осигуряване, въвеждане на нови правила за уреждане на задължения към фиска, ускоряване на правораздаването, създаване на нова система за професионално обучение, ограничаване на незаконното и безразборното строителство, опростяване на процедурите за даване на лицензи, особено за възобновяемите енергийни източници, реформи в здравеопазването, в местното самоуправление и др.

Последвайте канала на

Novini.bg
475 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини