При голямо напрежение започват поредните Брекзит преговори

  • 08 септември 2020 08:00

  • 809
  • 0
При голямо напрежение започват поредните Брекзит преговори
© Pixabay

Днес започва заключителния осми кръг от търговските преговори между Обединеното кралство и ЕС на фона на информации от Лондон, че британското правителство планира приемане на нов закон, който ще отмени ключови елементи от споразумението за Брекзит, съобщава БНР.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон ден Лайен предупреди британците да съблюдават Протокола за Северна Ирландия.

Вестник „Гардиън“ пише, че разполага с изтекла информация по дипломатически канали показваща, че доверието на Брюксел в Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е е напълно загубено. Вестникът цитира Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е с предупреждение към Великобритания да спазва международните закони.

Борис Джонсън поставя на ЕС срок до 15 октомври за постигане на търговско споразумение

Опасенията на Брюксел са, че така нареченият Закон за вътрешния пазар ще премахне изискването за нови митнически договорености в Северна Ирландия, с които се цели избягване на завръщането на проверките по границата с Република Ирландия. Фон дер Лайен е категорична, че Протокола за Северна Ирландия е необходим за защита на мира и стабилността на остров Ирландия, както и на целостта на общия пазар.

Британското правителство трябва да публикува новия закон в сряда. Бившият министър на правосъдието Дейвид Гоук предупреди, че „всеки опит да се загърбят поетите задължение в Протокола за Северна Ирландия ще се приеме като „акт на предателство“ от ЕС и света, ще подкопае доверието в британците и вероятният резултат ще бъде не просто Брекзит без сделка, а изключително негативен Брекзит без сделка“.

Днес започва и нов кръг преговори за търговско споразумение между Великобритания и Съединените щати след напускането на  Европейския съюз от Лондон. В разговорите, които се водят онлайн,  участват над 300 американски и британски чиновници и официални лица в близо 30 преговарящи групи.

Предвидено е преговорите да обхванат всички сфери на британските интереси.

Последвайте канала на

Novini.bg
809 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини