Утре във Франция започва съдебен процес за атентатите от януари 2015 година

  • 01 септември 2020 15:03

  • 240
  • 0
Утре във Франция започва съдебен процес за атентатите от януари 2015 година
© Getty Images/Guliver

В началото на 2015 г. работещите в редакцията на "Шарли ебдо", полицаи и клиенти на еврейски супермаркет бяха убити от трима френски джихадисти. Утре в Париж започва процесът срещу лица, свързани с тези атаки, с които във Франция започна кървава поредица от ислямистки атаки.

Ще бъдат съдени четиринадесет обвиняеми, заподозрени, че са оказвали логистична подкрепа на братята Саид и Шериф Куаши и на Амеди Кулибали, извършители на нападенията, които убиха 17 души в периода от 7 до 9 януари 2015 г., разтърсвайки Франция и останалия свят.

Касапница в парижка редакция (обновена+снимки+видео)

На 11 януари на огромна демонстрация няколко милиона души, включително много държавни и правителствени ръководители, протестираха срещу нападенията. Атентатите през януари 2015 г. белязаха началото на серия от ислямистки нападения във Франция, включително извършените на 13 ноември в Париж и в северните предградия, при които загинаха 130 души и бяха ранени над 350.

Процесът, който започва утре, ще бъде първото дело за извършен във Франция джихадистки атентат от 2017 г., когато се състоя процесът за нападенията срещу военни и евреи, извършени от Мохамед Мера през 2012 година. Това е и първият процес за тероризъм, който ще бъде заснет, поради "интереса към включването му в историческите архиви на съдебната система". Първоначално се предвиждаше той да започне още преди началото на лятото, но беше отложен поради епидемията от COVID-19 и се очаква да продължи до 10 ноември.

Вижте първите кадри от атаката в Париж (видео)

На 7 януари 2015 г. братята Шериф и Саид Куаши убиха 11 души при нападение срещу намиращата се в Париж редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо", след което избягаха, убивайки полицай. На следващия ден Амеди Кулибали уби местна полицайка в Монруж, близо до Париж. След това на 9 януари той екзекутира четирима мъже, евреи, вземайки заложници в кашерен супермаркет в източната част на Париж. Кулибали беше убит при щурм на полицията, а братята Куаши бяха ликвидирани малко по-рано в печатница в Дамартен ан Гоел, на изток от Париж, където бяха намерили убежище.Събитията държаха в напрежение цялата страна, която следеше минута по минута преследването на убийците.

Вижте двамата братя, издирвани за атаката срещу „Шарли ебдо” (снимка)

Трима от четиринадесетте обвиняеми няма да присъстват на процеса: Хаят Бумедиен, приятелка на Кулибали и братята Белхусин, заминали няколко дни преди нападенията за района на Сирия и Ирак. Смъртта им, за която споменават различни източници, не е потвърдена официално и издадените за тях заповеди за арест не са отменени. Съдебната система предяви най-тежките обвинения - за съучастие в свързани с тероризъм престъпления, наказуемо с доживотен затвор, срещу големия брат Белхусин, Мохамед, както и срещу Али Риза Полат, който ще бъде на скамейката на подсъдимите.
Полат, приближен на Амеди Кулибали, е заподозрян, че е играл водеща роля в подготовката на атентати и особено в снабдяването с използваните при извършването им оръжия.

Другите обвиняеми ще бъдат съдени преди всичко за "участие в организирана престъпна терористична група" и могат да получат 20 години затвор. Само един от тях се намира на свобода под съдебен надзор, като е обвинен само в участие в организирана престъпна група, за което може да получи наказание от 10 години затвор. Около 200 души са се конституирали като страни по гражданския иск. Някои оцелели от убийствата в редакцията на "Шарли ебдо" и от заложническата драма в супермаркета ще дадат свидетелски показания.

5-ма терористи арестувани във Франция (обновена)

"Този процес е важна стъпка за тях. Те очакват да получат правосъдие, за да се знае кой какво е направил, като същевременно съзнават, че тези, които са натискали спусъка, вече не са сред нас", обясняват пред АФП Мари-Лор Баре и Натали Сеник, адвокати на жертвите от емблематичния сатиричен седмичник "Шарли ебдо", който стана мишена на терористите заради критиките си срещу исляма, информира БТА. Нападението породи лозунга "Аз съм Шарли", който придоби голяма популярност в социалните мрежи.

"Фактът, че Амеди Кулибали е мъртъв, не значи, че процесът не е много важен. Без обвиняемите на скамейката Кулибали нямаше да може да действа", подчертава Патрик Клюгман, адвокат на жертвите от кашерния супермаркет. Според него не става дума за помощници, върху които несправедливо се хвърля цялата вина.

Според Сафия Акори, една от адвокатките на защитата, е точно обратното. Тя смята, че при отсъствието на "основните виновници", които няма да могат "да бъдат подведени под отговорност", правосъдието ще бъде "подложено на тежко изпитание през тези два месеца и има огромни очаквания за коректно отношение, което сме в правото си да изискваме от него".

Ал Кайда: Ние ударихме Шарли Ебдо (видео)

Продължава разследването на подкрепата, която братята Куаши са получили в Йемен. Един от тях е посетил страната през 2011 година. Отговорността за джихадисткото нападение срещу "Шарли ебдо" беше поета от Йемен от Ал Каjда на Арабския полуостров. Питър Шериф, важен член на тази организация, беше арестуван през декември 2018 г. Джибути и върнат във Франция. Той беше обвинен по този параграф, но възможното му участие няма да бъде разглеждано по време на процеса. Самият Кулибали беше заявил, че е от терористичната групировка Ислямска държава. Общо 258 души загинаха при вълната от атентати във Франция, започнала през януари 2015 година.

Филип Епитропов
240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини