Банкси финансира купуването на кораб за спасяване на мигранти

  • 28 август 2020 13:42

  • 486
  • 2
Банкси финансира купуването на кораб за спасяване на мигранти
© Getty Images

Британският уличен художник Банкси е финансирал купуването на спасителен кораб за мигранти, които пътуват от Северна Африка до Европа, съобщи в. "Гардиън".

Всичко по темата:
Мигрантска криза 602

Корабът носи името на френската феминистка и анархистка Луиз Мишел (1830-1905). Той е украсен с рисунки на Банкси, като момиче в спасителна жилетка, което държи в ръка спасителен пояс във формата на сърце.

Корабът е отплавал дискретно от пристанището на испанския град Буриана (на 60 км от Валенсия) на 18 август и сега е в Средиземно море. Вчера екипажът на кораба е спасил 89 души, включително 14 жени и деца, и сега търси къде те да слязат безопасно, предаде БТА.

Ново произведение на Банкси показва медиците като супергерои

Екипажът на 31-метровият кораб "Луиз Мишел", който плава под германски флаг, е от 10 души. Това са европейски активисти, които имат опит в операциите по издирване и спасяване. Корабът вече е участвал в две други спасителни операции.

Банкси е купил кораба с помощта на германката Пиа Клемп, ръководила много подобни спасителни операции. Той само е осигурил финансирането и не се меси в дейността му.

Банкси все още успява да запази самоличността си в тайна, а произведенията му се продават за милиони. Той се вдъхновява винаги от актуални теми.

Novini.bg
486 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
който

2020.08.28 | 13:52

1
който ги спасява да си ги носи у тях. не да ги спасява и да го начуква на други невиновни за нищо хора и държави.

2020.08.28 | 17:32

2

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини