Стотици хора в Прага и Варшава подкрепиха протестиращите в Беларус

  • 17 август 2020 06:44

  • 649
  • 8
Стотици хора в Прага и Варшава подкрепиха протестиращите в Беларус
© Gettyimages

Стотици хора се събраха в Прага и Варшава, за да покажат своята солидарност с протестиращите в Беларус, които настояват за оттеглянето на президента Александър Лукашенко след манипулираните според тях избори, предаде Ройтерс. Голямо бяло-червено беларуско знаме беше поставено в средата на сърце, образувано от около 1000 човека, събрали се в Прага.

Във Варшава неколкостотин души направиха жива верига, дълга километър, като стояха на метър и половина един от друг и заеха четири големи улици.

Участниците в демонстрациите в столиците на Чехия и Полша носеха знамена и плакати с лозунги като "Свободен Беларус" или портрети на съперничката на Лукашенко на изборите Светлана Тихановска.

Макрон: ЕС трябва да подкрепя протестите в Беларус

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш призова Европейския съюз да помогне, като припомни смазването на протестите от Пражката пролет с предвождана от Москва военна интервенция през 1968 г. и мирното сваляне на комунизма през 1989 г.

Беларус не трябва да преживява това, което се случи на нас през 1968 г., каза той.

Русия заяви, че е готова да предложи военна помощ на Лукашенко, ако е необходимо.

Путин обещал на Лукашенко помощ за съхраняване на сигурността на Беларус

Полският министър-председател Матеуш Моравецки обсъди ситуацията в Беларус с Бабиш, германската канцлерка Ангела Меркел и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, каза говорител на полското правителство.

Последвайте канала на

Novini.bg
649 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
леле

2020.08.17 | 10:22

8
леле, стотици??? тука виждам 8 души. а протестите в бг защо не подкрепят???? или всичко е нагласено???
а

2020.08.17 | 08:55

7
а в бг???? или тука са им удобни компрадори
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.08.17 | 08:49

6
В Беларус и в рускенефа ето тоава са истински протести против властта. Стотици хиляди са по улиците, а не като тука! Тука протестират една шепа хора и то платени!
Червената армия

2020.08.17 | 07:19

2
ЕС не подкрепя измислените протести в България защото са организирани и плати от Москва, а Черепа и Радев са само техните маши ..скоро и хвърчилото ще трябва да лети до Дубай.,както и диктатора Лукашенко за Москва, тъкмо ще се съберат със Радев за да обменят опит как се управлява с високо вдигнат юмрук.

2020.08.17 | 07:28

5
Боклук протестите неса измислени,измислена е шяйката,измислена е хунтата убийствена и граблива.Шяйката пеевска бойкова и доганова избиват журналистите и неудобните.Оставка идиьоти.
@банджия

2020.08.17 | 07:26

4
Стотици!!!!Много бе,що не добавите поне две,три нули??

2020.08.17 | 07:24

3
НАШИТЕ ПРОТЕСТИ ЩЕ ГИ ПОДКРЕПИ ЛАУРА КЬОВЕШИ.ГЖО КЬОВЕШИ ЧАКАМЕТЕ С НЕТЪРПЕНИЕ.ЛАУРА КЬОВЕШИ ЧАКАМЕТЕ С НЕТЪРПЕНИЕ ДА АРЕСТУВАШ СЕДМИЦАТА ОТ ШЯЙКАТА БОРИСОВ ГЕШЕВ ЦАЦАРОВ СИМЕОНОВ КАРАКАЧАНОВ ПЕЕВСКИ И ДОГАН.../ ГН ХРИСТО ИВАНОВ КОРНЕЛИЯ НИНОВА ГН ПРЕЗИДЕНТ,ОБЕДИНЕТЕ НАРОДА ЛАМЯТА Е МНОГО ГОЛЯМА.ТРУДНО ЩЕ Е УБИЕМ.НО СИ ЗАСЛУЖАВА ЗАЛОГЪТ Е МНОГО ГОЛЯМ,ЗАЛОГЪТ Е БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.КРАДЕЦА ГО Е ВИНАГИ СТРАХ.ТЕ СА КРАДЦИТЕ ТЕСА ХУНТАТА ТЕСА МАФИЯТА ТЕСА НЕДОСЕГАЕМИТЕ ТЕСА ВЪЛЦИТЕ КОИТО СЕ ХРАНЯТ СЪС БЪЛГАРЩИНАТА И ТЕХНИЯТ ПОМИНЪК.ТЕ СИ ЗНАЯТ ЧЕ ЕДИН ДЕН ЩЕ БЪДАТ АРЕСТУВАНИ ЗАСЛУЖАВАСИ И ВОЙНА ДОРИ ДА ИМА.НЕМОЖЕ ТАКА ДА ПРОДЪЛЖАВА ВИНАГИ ДА НИ ПРАВАТ НА МАЙМУНИ И В ОЧИТЕ НИ БОРИСОВ ДА НИ ОБИЖДА ЧЕ СМЕ ПРОСТИ.НЕ СМЕ ПРОСТИ ЩЕГО СВАЛИМ И ЩЕ МУ ДОКАЖЕМ ЧЕ НА НЕГО В ЗАТВОРА МУЕ МЕСТОТО СЪС 6 МАТА МУ АВЕРИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ПИЦА.ТОВА СА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НА 21 ВЕК.НЕ БИВА ДА ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК Е ЦАЦАРОВ ТОЙ ЗГЛОБИ МАФИЯТА.ОСТАВКА АКО ТРЯБВА И СЪС СИЛА ЩЕГИ ПОМЕТЕМ ИНАЧЕ НЕ СТАВА.

2020.08.17 | 06:56

1
Що не подкрепяте бг протестите???

Добави коментар

Водещи новини