Италианският премиер е разследван заради COVID-19

Италианската прокуратура е разследвала премиера Джузепе Конте и шестима министри от правителството му заради подхода им към справяне с кризата с коронавируса, но е препоръчала делото да бъде прекратено, съобщи кабинетът на Конте, цитиран от Ройтерс.

Съдебни източници потвърдиха, че действително има такова разследване, а повод за образуването му са били заведени през последните месеци в различни градове съдебни искове, включително за непредумишлено убийство, създаване на пандемия и нарушаване на политическите права на италианците.

Италия преминава към следващата фаза на смекчаване на карантинните мерки

Римската прокуратура е заключила, че обвиненията са неоснователни и делото следва да бъде прекратено, предаде БТА.

В Италия съществува стандартна процедура, при която прокуратурата изпраща материалите по подобни дела в специализиран съд, който разглежда искове срещу премиера и министрите. Този съд на теория може да поиска Конте и министрите му да бъдат съдени, но това е малко вероятно, имайки предвид препоръката на прокуратурата, отбелязва Ройтерс.

Новите случаи на COVID-19 в Италия днес са под 200

Освен Конте в случая става дума и за министрите на здравеопазването Роберто Сперанца, икономиката Роберто Гуалтиери, вътрешните работи Лучана Ламорджезе, външните работи Луиджи Ди Майо, отбраната Лоренцо Гуерини и правосъдието Алфонсо Бонафеде.

Италия стана първата тежко засегната от коронавируса европейска страна и откакто на 21 февруари избухна епидемията на нейна територия, е регистрирала над 35 000 смъртни случая.

Днес Конте написа следния коментар във фейсбук: "Винаги сме поемали отговорност за решенията си. А те бяха много тежки, понякога болезнени, вземани, без да разполагаме с наръчник, указания или протокол (какво да се прави в подобна ситуация)". "Винаги сме действали, позовавайки се на науката, и по съвест, без никога да сме твърдели, че сме безгрешни, и с ясното съзнание, че трябва да допускаме възможно най-малко грешки", заяви той. Конте добавя, че правителствените действия винаги са били "внимателни и прозрачни".

Nei mesi scorsi alcuni cittadini, avvocati, finanche un’associazione dei consumatori hanno dichiarato pubblicamente di...

Публикувахте от Giuseppe Conte в Четвъртък, 13 август 2020 г.

През юни прокуратурата разпита Конте, Ламорджезе и Сперанца за реакцията на Италия на епидемията. Тогава италианският премиер заяви, че ще каже на прокурорите всичко, което знае, и не се притеснява да бъде лично разследван.

Днес кабинетът на Конте заяви, че той и министрите му ще окажат пълно съдействие на магистратите.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет