Здравната агенция на ЕС прикани страните-членки да прилагат мерките за дистанциране и хигиена

Европейският център за контрол и превенция на заболяванията прикани днес страните членки на ЕС да продължат да прилагат "подходящо физическо дистанциране и хигиенни мерки", също да тестват и проследяват случаите с коронавирус с цел ограничаване на пандемията, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12342

За страните, които прилагат тези мерки, "рискът от по-нататъшна ескалация е умерен", се казва в изявление на главния учен на центъра Майк Кечпоул. По думите му страните членки, които не въвеждат и не прилагат мерките за физическо дистанциране и проследяване на контактите, рискът от ескалация на заразата е "много голям".

Младежта - мощен разпространител на вируса

Според Кечпоул е много важно на хората да бъде напомнено, че вирусът продължава да циркулира и че те трябва да се предпазват всекидневно. В публикувана днес оценка на рисковете агенцията посочи, че е препоръчала извършване на тестове в голям мащаб за контрол над предаването на вируса сред населението, експедитивно проследяване на контактите, а също изолация и лечение на установените случаи и поставяне под карантина на хората, контактували със заразени.

В ЕС, Великобритания, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн има регистрирани досега 1,82 милиона случая с коронавирус, сред които 314 362 в Испания и около 310 000 в Обединеното кралство, посочи базираната в Стокхолм агенция на ЕС. По нейни данни в Европа са починали 183 848 души от COVID-19, вкл. 46 574 във Великобритания.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12342

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет