ЕС призовава за честни избори в Беларус

  • 07 август 2020 14:33

  • 286
  • 2
ЕС призовава за честни избори в Беларус
©

ЕС призовава властите в Беларус да осигурят упражняването на всички политически права на кандидатите в предстоящите президентски избори в страната, да се въздържат от употреба на сила срещу мирни протестиращи и от задържане на наблюдатели, протестиращи, блогъри и журналисти по политически причини. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел по повод насрочените за неделя избори в Беларус.

По неговите думи ЕС подкрепя независимостта и самостоятелността на държавата, като обръща особено внимание на въпросите с човешките права и демокрацията. В предизборната кампания хората в Беларус показаха невиждано политическо движение за свободни избори и демокрация. Мирните действия бяха посрещнати с неприемливи допълнителни ограничения на свободите за събиране и на медиите, със задържане на мирни демонстранти, наблюдатели, журналисти и дейци, посочва Борел.

Ще бъде ли прекрачена чертата в отношенията между Москва и Минск?

Самостоятелността и независимостта на Беларус може да бъдат постигнати само с мирни, свободни и честни избори, заявява той. От името на ЕС Борел призовава властите в страната да осигурят основните свободи на изразяване и мирно събиране, съобразно поетите международни задължения. /

Последвайте канала на

Novini.bg
286 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ес

2020.08.07 | 15:38

1
с усещане за нещо ново за опоскване ...
намесват се само

2020.08.07 | 15:38

2
като им изнася = двойни стандарти

Добави коментар

Водещи новини