ЕС призовава за честни избори в Беларус

ЕС призовава властите в Беларус да осигурят упражняването на всички политически права на кандидатите в предстоящите президентски избори в страната, да се въздържат от употреба на сила срещу мирни протестиращи и от задържане на наблюдатели, протестиращи, блогъри и журналисти по политически причини. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел по повод насрочените за неделя избори в Беларус.

По неговите думи ЕС подкрепя независимостта и самостоятелността на държавата, като обръща особено внимание на въпросите с човешките права и демокрацията. В предизборната кампания хората в Беларус показаха невиждано политическо движение за свободни избори и демокрация. Мирните действия бяха посрещнати с неприемливи допълнителни ограничения на свободите за събиране и на медиите, със задържане на мирни демонстранти, наблюдатели, журналисти и дейци, посочва Борел.

Ще бъде ли прекрачена чертата в отношенията между Москва и Минск?

Самостоятелността и независимостта на Беларус може да бъдат постигнати само с мирни, свободни и честни избори, заявява той. От името на ЕС Борел призовава властите в страната да осигурят основните свободи на изразяване и мирно събиране, съобразно поетите международни задължения. /

Коментари

  1. 2020.08.07 | 15:38
    с усещане за нещо ново за опоскване ...
    1. 2020.08.07 | 15:38
      като им изнася = двойни стандарти
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет