Белгия счупи собствен рекорд

Белгия счупи световния рекорд за продължителност на политическа криза, който постави сама през 2011 година. До днес страната не се управлява от редовно избрано правителство вече 591 дни, отбелязват местни медии.

Преди близо десетилетие държавата нямаше редовно правителство от 26 април 2010 г. до 6 декември 2011 г. (589 дни). От 21 декември 2018 г., когато правителството на Шарл Мишел подаде оставка, Белгия се управлява от служебен кабинет. Последвалите избори за парламент от 26 май 2019 г. не доведоха и до днес до съставяне на мнозинство.

Преговорите между партиите продължават вече година и три месеца. Очаква се в близките седмици крал Филип да реши дали опитите за очертаване на ново мнозинство да продължат, или да се пристъпи към предсрочни избори.

Държавният глава даде наскоро проучвателни правомощия за съставяне на правителство на двете най-големи политически сили и непримирими врагове - партията на социалистите франкофони и партията Нов фламандски алианс (НФА).

Преди две години правителството на Мишел бе свалено от власт с оттеглянето на НФА от управлението. Причината за тази стъпка бе решението на премиера да присъедини Белгия към споразумението на ООН за миграцията, подписано в Маракеш.

Белгийският крал: Всеки трябва да надскочи собствените си виждания

Коментари

  1. 2020.08.03 | 23:47
    weakness рекордите
  2. 2020.08.03 | 15:08
    да идат на една масова оргия и ще се оправят.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет