Британското правителство отложи с поне две седмици следващия етап от разхлабването на коронавирусните мерки в Англия

  • 31 юли 2020 16:40

  • 779
  • 0
Британското правителство отложи с поне две седмици следващия етап от разхлабването на коронавирусните мерки в Англия
© Getty Images/Guliver

Британското правителство реши да отложи с най-малко две седмици следващия етап от разхлабването на коронавирусните мерки в Англия, което беше предвидено за утре с повторното отваряне на някои обществени места, заради скок на новите случаи на заразяване с коронавируса, предаде Франс прес.

Очакваше се от утре да бъдат наново отворени казината, залите за боулинг, ледените пързалки и концертните зали. Трябваше да бъдат отново разрешени и сватбените приеми до 30 души.

Задължителното носене на предпазни маски, което до момента важеше само за търговските обекти, ще бъде въведено от 8 август и за други места като музеите, киносалоните и религиозните обекти.

"Знам, че мерките, които вземаме, ще са тежък удар за много хора, за всички, чиито сватбени планове сега са нарушени или които не могат да празнуват Айд ал Адха както биха искали. Наистина съжалявам, но просто не можем да поемаме рискове", заяви премиерът Борис Джонсън.

В публикувано днес седмично изследване националната статистическа служба установи повишение в броя на заразените с новия коронавирус. Между 20 и 26 юли е имало около 0,78 нови заразени на 10 000 души в Англия, което прави по около 4200 нови случая на ден. В предишното седмично изследване този показател е бил 2800 новозаразени на ден.

Връщат ограниченията в части от Северна Англия

Заради увеличаването на заразените, от днес в някои части на Северна Англия се въвеждат нови ограничения. На жителите на графство Голям Манчестър и на части от Източен Ланкашър и Западен Йоркшър вече е забранено да приемат гости в своите жилища или градини. Мярката обхваща над 4 милиона души, отбелязва Асошиейтед прес. Правителството на Шотландия пък съобщи, че съветва гражданите си да избягват пътувания до тези райони.

Северна Ирландия лансира първото проследяващо приложение за COVID-19 във Великобритания и първото, което може да следи потребители в съседна Република Ирландия, където приложението беше въведено на 8 юли.

Фирмата разработчик на приложението НиърФорм (NearForm) заяви, че приложението може да обхване и други европейски страни, ако те се съгласят да споделят и съхраняват данни.

Почти 1,5 милион души, или 37 процента от населението на Република Ирландия на възраст над 15 години, са свалили приложението досега. 137 от тях вече са били предупредени, че са били в близък контакт с потвърден случай на заразяване с коронавируса, отбелязва БТА

Последвайте канала на

Novini.bg
779 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини