Германия забранява на кланиците да наемат българи чрез посредници

  • 29 юли 2020 17:56

  • 822
  • 3
Германия забранява на кланиците да наемат българи чрез посредници
© Getty Images

Нови правила на пазара на труда в Германия, които ще засегнат и българите. Правителството в Берлин представи законопроект, който забранява на големите месопреработвателни фирми да наемат чрез подизпълнители и трудови посредници работна ръка от Източна Европа.

Повод за предложението станаха зачестилите по време на пандемията случаи на масови зарази в кланици и ферми, в които работят предимно българи и румънци.

От първи януари догодина германските месопреработвателни компании няма да могат да наемат чрез подизпълнители и посредници временна работна ръка в България, Румъния и други източноевропейски държави, предава БНТ.

Българите от германските кланици взимали най-ниски заплати

Министърът на труда Хубертус Хайл заяви, че експлоатацията в този бранш е срамна за Германия. Пандемията от коронавирус става повод за критики към мизерните условия, в които българите и другите източноевропейци живеят.

Хубертус Хайл, министър на труда на Германия: Още преди пандемията ситуацията беше катастрофална, но сега вече се превърна в заплаха за здравето на хората.

Повечето големи кланици в Германия работят с подизпълнители в Източна Европа, които им осигуряват евтина временна работна ръка. По този начин германските компании прехвърлят върху подизпълнителите отговорността за условията на труд и настаняване на работниците. Често те работят по 16 часа на ден, без почивка и получават минимално възнаграждение.

През последните седмици кланици и ферми в цяла Германия, в които работят българи и други източноевропейци, станаха основните огнища на COVID-19.

Ако законопроектът бъде одобрен от германския Бундестаг, от догодина големите месопреработватели компании в Германия ще трябва директно или чрез свои дъщерни фирми да наемат работната си ръка.

Държавата ще контролира много строго и условията на живот, при които хората биват настанявани. Глобите за фирмите, които нарушават закона ще бъдат до 30 000 евро.

От месопреработвателната индустрия вече се заканиха да внесат жалба в Конституционния съд, ако законът влезе в сила. Според тях без работна ръка от България и Румъния цената на месото за крайните потребители в Германия ще се увеличи с между 10 и 20%.

Последвайте канала на

Novini.bg
822 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.07.29 | 21:06

3
Тая корона много дискриминационна взе да става. Едни болни са много по-опасни изглежда от други болни при една диагноза... ;)
ал

2020.07.29 | 18:28

1
Да се увеличи и със 100%. Уж демократичния запад скъпо месо не може да яде, ама може да толерира робовладелството. Срам. Същите са и онези с лалетата, ягодите и боровинките.
до ал:

2020.07.29 | 20:28

2

Добави коментар

Водещи новини