ЕК с призив за новаторски партньорства за реагиране и възстановяване между регионите на ЕС

27 юли 2020 14:05

ЕК с призив за новаторски партньорства за реагиране и възстановяване между регионите на ЕС
© pixabay
231 0

Европейската комисия отправя покана за изразяване на интерес към тематични партньорства за пилотни междурегионални иновационни проекти, които подкрепят реакцията и възстановяването вследствие на пандемията от коронавируса.

Целта на поканата е да се помогне на регионите да оползотворят възможностите, които възникват вследствие на кризата, да развият устойчивост и да надградят екологичната и цифровата трансформация за възстановяване на най-засегнатите сектори, като например здравеопазването и туризма, съобщават от представителството на ЕК в България.

 Ева Майдел към Ангела Меркел: ЕС трябва да вземе мерки за регулиране на трансфера на медицински специалисти

В рамките на тази покана Европейската комисия призовава за заявяване на интерес от страна на транснационални партньорства между регионални органи и други заинтересовани страни като университети, изследователски центрове, клъстери и МСП, които желаят да изпълняват пилотни междурегионални иновационни партньорства, с цел да се улесни търговската реализация и разрастването на междурегионалните иновационни проекти и да се стимулират инвестициите на предприятията.

Поканата ще подкрепя междурегионални партньорства в четири тематични области:

- Разработване на верига за създаване на стойност в областта на медицината, свързано с работа по медицинско оборудване или медицински изделия за справяне с коронавируса на всички равнища по веригата за създаване на стойност;

- Kръгова икономика в областта на здравеопазването;

- Насърчаване на устойчивия и цифровия туризъм;

- Разработване на водородни технологии в регионите с високи въглеродни емисии.

До края на 2021 г. всяко избрано партньорство следва да определи набор от действия за ускоряване на внедряването на иновациите, търговската реализация и разрастването на междурегионалните инвестиционни проекти.

Избраните партньорства следва също така да са анализирали финансовите и правните пречки пред търговската реализация и разрастването, както и да са развили сътрудничеството с други програми и инициативи на ЕС.

Поканата ще бъде открита за срок от 6 седмици, т.е. до 7 септември 2020 г. (23:00 часа брюкселско време). Общият бюджет е 400 000 евро от Европейския фонд за регионално развитие за разработването на четири тематични партньорства (до 100 000 евро на партньорство).

Мая Йорданова
231 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини