Словашкият премиер го очаква вот на недоверие заради скандала за плагиатство

  • 21 юли 2020 06:17

  • 831
  • 2
Словашкият премиер го очаква вот на недоверие заради скандала за плагиатство
© Getty Images/Guliver (архив)

Вот на недоверие очаква словашкия премиер Игор Матович - който в момента е в Брюксел за участие в срещата на върха на ЕС. Това ще стане, когато той се върне в парламента, а причината е скандалът за плагиатство около неговата личност, предаде ДПА.

"Дадохме му достатъчно време сам да си подаде оставката. Ръководителят на правителството на Словакия не може да бъде крадец и лъжец", каза бившият премиер от социалдемократите Петер Пелегрини.

Полша: Идеите на ЕК за възстановяване на икономиката се нуждаят от промени

Миналата седмица Матович призна, че е плагиатствал при написването на магистърската си теза, както и че е мамил и при написването и на други свои работи по време на следването си.

Четиресет и седем годишният политик заяви, че е готов да му бъде отнета магистърската степен. Той добави, че иска първо да изпълни предизборните си обещания, преди да подаде оставка като премиер.

Матович е основател на популистката партия "Обикновени хора и независими личности". В края на февруари той спечели парламентарните избори с обещанието да се бори срещу корупцията.

Бившата управляваща партия "Смер", която се оглавява от дългогодишния премиер на Словакия Роберт Фицо, обяви, че ще подкрепи искания вот на недоверие.

Това означава, че опозиционните партии разполагат с достатъчно подписи за свикване на извънредно заседание за гласуването му, цитира БТА.

Датата следва да бъде определена допълнително от председателя на парламента Борис Колар, самият който наскоро също беше обвинен в плагиатство. В същото бяха обвинени и министърът на образованието Бранислав Грьолинг и още няколко водещи политици. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
831 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
а будата

2020.07.21 | 14:51

2
нема и кой да го провери
к

2020.07.21 | 07:41

1
При нас това не може да се случи - четенето на Винету не е плагиатство. Нито пък преписвнето на опорни точки спуснати от Решетников. Да си необразован, като нашите тарикати си има предимства, не може да си плагиат, ако не си създал нищичко.

Добави коментар

Водещи новини