Полският външен министър намекна за оставка

  • 20 юли 2020 10:07

  • 290
  • 0
Полският външен министър намекна за оставка
© Getty (архив)

Външният министър на Полша Яцек Чапутович даде знак, че може да напусне поста си заради намерението на управляващата партия "Право и справедливост (ПиС) да направи промени в кабинета след президентските избори, проведени по-рано този месец, предаде Ройтерс.

Изборите бяха спечелени от досегашния президент Анджей Дуда, издигнат от ПиС.

Анджей Дуда печели президентските избори в Полша

"Преди няколко месеца се разбрахме с премиера Матеуш Моравецки да продължа мисията си до президентските избори", казва Чапутович пред вестник "Жечпосполита". Той добавя, че от ПиС не му е упражняван натиск да се оттегли.

"Но мисля, че сега е подходящ момент за промяна на върха на нашата дипломация", каза Чапутович.

Преизбирането на Дуда за президент се смята за определящ фактор за бъдещите отношения с ЕС на Полша, която е критикувана от Брюксел за спазването на върховенството на закона, припомни Ройтерс.

Изявлението на Чапутович става по време, когато Полша се противопоставя на предложението финансирането от бюджета на ЕС за страните членки да се обвързва със спазване на върховенството на закона.

В края на миналата седмица Европейският съвет не можа да постигне споразумение по плана за възстановяване на икономиките след коронавирусната пандемия.

Лидерите на ЕС не се споразумяха за безвъзмездната помощ

Моравецки беше против механизма за замразяване на европейските пари за страни, които не спазват върховенството на закона.

290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини