Кристин Лагард: ЕС има нужда от амбициозен финансов план

  • 19 юли 2020 21:10

  • 386
  • 2
Кристин Лагард: ЕС има нужда от амбициозен  финансов план
© Getty (архив)

За лидерите на ЕС е по-добре да се споразумеят за амбициозен план за финансова помощ за съюза вместо да постигнат някаква сделка на всяка цена, заяви шефката на Европейската централна банка Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981, цитирана от Ройтерс.

"В идеалния случай споразумението на лидерите трябва да е амбициозно като размери и състав на пакета за помощ, като цяло от порядъка на предложеното от Европейската комисия", каза Лагард.

Първоначалното предложение на Европейската комисия беше 500 милиарда евро безвъзмездна помощ и 250 милиарда евро заеми, но страните от т.нар. "пестелива четворка" (Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция) искат по-голяма част от сумата да е под формата на заеми и по-малко да се отпуска безмъзмездно.

"Според мен е по-добре да се говори нещо амбициозно, дори да отнеме малко повече време. Надявам се лидерите да се разберат за нещо амбициозно вместо нещо набързо договорено", заяви Лагард.

Днес за трети пореден ден лидерите на ЕС спорят по елементите на финансовия спасителен план, който цели да извади Европа от най-тежката  рецесия от Втората световна война насам. Това поражда риск този спасителен план да бъде отложен или драстично орязан, отбелязва Ройтерс.

Пестеливата четворка на ЕС предлага намаляване на фонда за възстановяване от коронавируса

 

Последвайте канала на

386 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
тия

2020.07.20 | 09:48

2
тия много пари харчат. кой ще плаща сметката????
банкерска мисъл

2020.07.19 | 23:38

1
елате ми в ръчичките с амбициозни заеми - ще ви вземем и долните гащи накрая

Добави коментар

Водещи новини