Великобритания, САЩ и Канада: С хакерски атаки Русия краде инфо за ваксина

  • 16 юли 2020 18:22

  • 627
  • 3
Великобритания, САЩ и Канада: С хакерски атаки Русия краде инфо за ваксина
© Pixabay

Великобритания, САЩ и Канада твърдят, че Русия се опитва да открадне информация от учени, научни и фармацевтични институции, разработващи ваксина срещу COVID-19, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Трите страни заявиха днес, че хакерската група АПТ29, известна още като "Коузи беър", за която се твърди, че почти сигурно е свързана с руското разузнаване, е извършила хакерска атака срещу научни и фармацевтични изследователски институции, занимаващи се с разработването на ваксина срещу коронавируса.

Упоритите и продължаващи атаки се възприемат от служителите на разузнаването по-скоро като опит за кражба на интелектуална собственост, отколкото като усилие да се попречи на изследователската работа, отбелязва БТА.

Великобритания избра да не участва в европрограмата за снабдяване с ваксина срещу COVID-19

Британският национален център за киберсигурност направи изявление, което бе координирано с властите в САЩ и Канада.

"Осъждаме тези долнопробни атаки срещу онези, които вършат жизненоважна работа за борба с пандемията от коронавируса", каза директорът за операциите на центъра Пол Чичестър.

Не е ясно дали има открадната информация, но центърът твърди, че не смята, че е имало изтичане на поверителна лична информация.

Широко разпространено в САЩ е мнението, че "Коузи беър" е една от двете свързани с руските власти хакерски групи, който са пробили защитата на компютърната мрежа на Националния комитет на Демократическата партия и са откраднали имейли в навечерието на президентските избори през 2016 година. Другата хакерска група е наричана "Фенси беър".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес нарече голословни обвиненията на Великобритания, САЩ и Канада, че Русия се е опитала да открадне информация за ваксини срещу Ковид-19 и се е намесвала в британските парламентарни избори през декември 2019 г., предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Не разполагаме с информация кой може да е пробивал компютърните мрежи на фармацевтични компании и изследователски центрове във Великобритания. Можем да кажем само, че Русия няма нищо общо с подобни опити. Няма да приемем подобни обвинения, както и поредните голословни обвинения за намеса в британските избори през 2019 г.", заяви Песков.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
627 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Black lives matter

2020.07.17 | 05:08

3
Help. In USA black people are slaves.
Червената армия

2020.07.16 | 18:36

1
Тази новина не ме учуди, всъщност в Русия кое не е крадено.. те ако няма какво да крадат ще върнат нещо откраднато и после пак ще го откраднат, например Крим. Тези дни се вижда как се опитват с помощта на разни полезни идиоти и президентът да си присвоят и България.
така е

2020.07.16 | 18:40

2
така е, предпоследния път като са откраднали крим е било преди 300 години от османската империя. направо да им го връщат. и дунавския вилает и източна румелия.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини