Полша: Идеите на ЕК за възстановяване на икономиката се нуждаят от промени

  • 03 юли 2020 16:41

  • 297
  • 0
 Полша: Идеите на ЕК за възстановяване на икономиката се нуждаят от промени
© Getty (архив)

Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия, Чехия) възнамерява на предстоящата среща на върха на Европейския съюз да представи свои идеи за изменения в плана на Европейската комисия за възстановяване на икономиката след коронакризата и новия бюджет на общността. Това заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки на съвместна пресконференция с колегите си от групата, цитиран от ТАСС.

Моравецки определи настоящата ситуация като кризата на века.

"Обсъждаме надеждата страните ни заедно, със стабилни икономически основи и достойно преодолели пандемията, да успеят да помогнат на ЕС в промените, през които трябва да премине", каза Моравецки. Полският премиер уточни, че конкретно става дума за създаването на фонда за възстановяване на европейската икономика.

Моравецки припомни, че на срещата на върха след две седмици всички членки на ЕС ще обсъждат бъдещия бюджет на общността и плана за възстановяване.

"Изходната позиция на Еврокомисията е интересна, но има нужда от корекция на много места. Ние имаме идеи", подчерта той, изтъквайки колко е важно да бъде предвидена известна гъвкавост. "Европейските механизми трябва да отчитат нивото на развитие и нуждите на отделните страни", допълни той.

Томислав Дончев с подробности за милиардите от плана за възстановяване на ЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан подчерта, че планираният от ЕК фонд от 750 млрд. евро е допълнителен опит да ЕС да направи нещо ново, различно от седемгодишния бюджет, в който всички членки правят вноски. "Това ще бъдат съвместно създадени пари, никой няма да плаща повече от останалите", каза той.

По думите му, ако планът бъде изпълнен, никой няма да може да казва, че има повече право на глас, защото внася повече."Няма да има привилегии", заяви Орбан.

Премиерът на Словакия Игор Матович призова към взаимно доверие при вземането на решения за възстановителния фонд, за да могат страните сами да решават накъде да насочат отпусканите им средства.

297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини