Германският външен министър: ООН трябва да разшири разбирането си за мир и сигурност

03 юли 2020 12:12

Германският външен министър: ООН трябва да разшири разбирането си за мир и сигурност
© Getty Images/Guliver
284 0

Германският външен министър Хайко Маас каза пред Съвета за сигурност на ООН, че той най-сетне трябва "изцяло да възприеме по-широко разбиране на мира и сигурността", предаде ДПА.

Маас председателства вчера по видеовръзка конференция за въздействието на пандемията от коронавирус върху международния мир и сигурност, ден след като Германия пое за един месец председателството на Съвета.

"Основателите на ООН може да са имали предвид артилерия, бомбардировачи и войници, когато са подготвяли Хартата", изтъкна Маас. "Днес знаем, че вирусът може да е по-смъртоносен от огнестрелно оръжие, че кибератака може да причини повече щети от войник, а климатичните промени заплашват повече хора от повечето обикновени оръжия".

Нужни са ранни превантивни действия, основани на добра отчетност и подходящ капацитет в системата на ООН, каза германският първи дипломат.

Германия поема председателствата на ЕС и на ООН

Заседанието на Съвета за сигурност се проведе ден, след като той одобри резолюция, подкрепяща призива на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш от 23 март.

Гутериш настоя за прекратяване на огъня в световен мащаб, за да може фокусът да се насочи върху справянето с пандемията от коронавирус, след месеци на преговори, спъвани от вражда между САЩ и Китай.

Наричайки резолюцията, "много закъсняла", Маас каза, че съветът трябва да я осъществи като работи конкретно за прекратяването на огъня в отделните държави.

Маас изтъкна, че пандемията разкрива риска от биотероризъм и вече е показала някои и от способите, чрез които подготвеността може да се окаже недостатъчна, ако болестта бива съзнателно манипулирана, за да е по-заразна, или бъде нарочно разпространена на много места едновременно, отбелязва БТА.

Novini.bg
284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини