Белгийците са пили повече алкохол и са употребявали по-малко наркотици при карантината

  • 02 юли 2020 12:43

  • 274
  • 1
Белгийците са пили повече алкохол и са употребявали по-малко наркотици при карантината
© Getty Images/Guliver

Употребата на алкохол в Белгия е нараснала, а на наркотици е намаляла по време на ограниченията, наложени от средата на март срещу разпространението на епидемията от COVID-19. Това показват официални данни, представени в местни медии.

Уточнява се, че повишението в употребата на спиртни напитки е било между 10 и 18 на сто спрямо данните от същите месеци на миналата година. Едно от възможните обяснения е, че данните са от продажбите на алкохол в магазините. Във времето на ограничено движение белгийците не са имали възможност да пият алкохол в барове и ресторанти, нито да купуват спиртни напитки от съседните Германия и Люксембург. Това вероятно е довело до повишения брой на покупките в местните магазини, поясняват представители на здравните власти.

Белгия отчете за пръв път под 10 жертви за денонощие от началото на епидемията

Допълва се, че дори при карантината достъпът до наркотици не е бил нарушен, но почти половината от хората, които употребяват такива вещества, са ограничили или прекратили приема. Едно от обясненията за това явление е спирането на нощния живот и на обичайните срещи.

Белгия отчете днес за пореден ден трайно намаляване на броя на новозаразените и на починалите. По последни данни за миналата седмица среднодневно са били откривани по 84 болни (61 598 досега) и са издъхвали по петима души. От новата болест в страната от началото на епидемията са починали 9761 заразени.

Медиите цитират вирусолози, според които това лято пътуването със самолет остава прекалено опасно. Те съветват хората да се отправят на почивка към съседни страни, докъдето може да се пътува с лични превозни средства, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
274 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
и

2020.07.02 | 15:43

1
и не могат да си правят секс оргии заради вируса. мъъка, мъъка за европейските ценности.

Добави коментар

Водещи новини