В Италия заловиха амфетамин за 1 млрд. евро, произведен от "Ислямска държава"

01 юли 2020 14:42

В Италия заловиха амфетамин за 1 млрд. евро, произведен от "Ислямска държава"
© Getty Images/Guliver (архив)
1330 3

Италианската полиция обяви днес, че е заловила рекордните 14 тона амфетамини под формата на 84 милиона таблетки каптагон, произведени в Сирия от групировката "Ислямска държава" (ИД), предаде Франс прес.

Заловената в пристанището на Салерно, южно от Неапол, пратка е на стойност 1 милиард евро по пазарни цени, се уточнява в комюникето. Италианската полиция подчертава, че това е "най-голямото заловено (количество) амфетамин в световен мащаб".

Според разследването, наблюдавано от прокуратурата на Неапол, дрогата се е намирала в три подозрителни контейнера, в които имало цилиндри от картон за промишлена употреба и машини.

В Испания задържаха българката, наричана ''Кралицата на амфетамина''

Във всеки от тези многослойни цилиндри, високи около 2 метра и с диаметър от 1,40 м (вероятно произведени в Германия), са били укрити по около 350 кг таблетки, поставени във вътрешните слоеве, така че да не могат да бъдат засечени със скенер.

На таблетките имало щампа "каптагон" - медикамент, определян като наркотичен продукт, известен и като "джихадистката дрога", се уточнява в комюникето, цитирано от БТА.

"Известно е, че "Ислямска държава" финансира терористичната си дейност главно с трафик на синтетични наркотици, произведени в Сирия, която по тази причина през последните години се превърна в най-големия производител на амфетамини в света", подчертава италианската полиция.

Novini.bg
1330 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Али Баба и 240 @й дука

2020.07.01 | 16:45

3
Ако каскетъджиите се разшетат из градината на Зеленчука в Банкя - един Господ знае какво може да намерят!?

2020.07.01 | 14:58

1
И Европа трябва да започне да произвежда долнопробни наркотици, с които да наводнява мюсюлманите. Те трябва да станат постоянно дрогирани мелези, които да се самозаличат, а не ние.

2020.07.01 | 15:08

2
В Централна Африка преди Сахара Европа трабва да постави стотици знаци, сочещи на Изток към арабите и на тях да пише Easy Welfare, тоест лесни социални помощи. Арабите не са достатъчно дрогирани и трябва напълно да се смесят с негрите.

Добави коментар

Водещи новини