Германия поема председателствата на ЕС и на ООН

  • 01 юли 2020 07:35

  • 416
  • 1
Германия поема председателствата на ЕС и на ООН
© Getty Images/Guliver

Германия поема от днес ротационните председателства на ЕС и на ООН. Първото ще е за 6 месеца, а второто за един.

По време на тях в дневния ѝ ред ще са такива теми като пандемията от COVID-19 и породената от нея криза, решаващите преговори за бъдещите отношения на ЕС с Великобритания след Брекзит, обтегнатите трансатлантически отношения и израелско-палестинският конфликт.

Германското европредседателство ще се съсредоточи върху предизвикателствата, свързани с коронавируса

В интервю за ДПА външният министър на Германия Хайко Маас каза, че по време на германското председателство на ЕС трябва да се постигнат няколко цели. Първо, трябва да се решат финансовите въпроси, като приемане на програмата за възстановяване от кризата с коронавируса, както и многогодишната финансова рамка до 2027 г. Второ, трябва успешно да се приключат преговорите за пост-Брекзит отношенията с Обединеното кралство. И трето, Европа трябва да бъде позиционирана като единна сила в глобалната борба за надмощие между САЩ, Китай и Русия, която става все по-непредсказуема. Стремежът на германското председателство на ЕС е да се постигне единство в действията на съюза.

По отношение на председателството на Съвета за сигурност темата за COVID-19 също ще е водеща за Германия, както и въпросът за реформиране на Съвета и темата за Близкоизточния конфликт, по който германското председателство има намерение да играе посредническа роля, отбелязва БТА.

Novini.bg
416 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
да

2020.07.01 | 10:48

1
да видим сега ще се хвалят ли като главния толуп.

Добави коментар

Водещи новини