Ден за размисъл в Полша

Кампанията преди президентските избори в Полша приключи снощи с последни публични изяви на 11-те кандидати.

Днес в страната е ден за размисъл, като от нула часа местно време е забранено публикуването на резултати от сондажи, както и агитацията. Забраната е в сила до неделя в 21 часа, когато избирателните секции затварят врати и е възможно да се дават резултати от екзит полове, предадоха ДПА и АП.

Тръмп заяви, че Дуда върши "фантастична работа" в Полша

Вчера действащият президент Анджей Дуда, който е кандидат на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) обходи малки населени места в западния регион Великополша, преди да се отправи към южната миньорска област Шльонск. Предизборните си срещи с избиратели той приключи вечерта в Стари Сонч, Малополша, където се радва на силна подкрепа. В една от последните си речи Дуда обеща през своя евентуален втори мандат да брани социалните придобивки за поляците.

Главният му конкурент - варшавският кмет Рафал Тшасковски, кандидат на опозиционната "Гражданска коалиция" - също завърши кампанията си, където има най-голяма подкрепа. На митинг на един от главните площади в столицата той заяви, че голяма част от обществото иска промяна и че Полша не се нуждае от политици, които налагат на хората своята концепция за семейството и патриотизма. Тшасковски повтори своя предизборен лозунг "Стига толкова!", визирайки управлението на консервативната ПиС.

Полското правителство спечели поискания вот на доверие в парламента

Ако в неделя никой от 11-те кандидати не спечели повече от половината подадени гласове, за да бъде избран, на 12 юли ще се състои втори тур с участници класиралите се на първо и второ място.

Една от последните социологически анкети установява, че Дуда ще спечели първия тур с над 41 на сто от гласовете, а Тшасковски ще бъде втори с 26 процента. При евентуален балотаж между двамата Дуда има минимална преднина с 48,7 на сто срещу 47, 5 на сто за опонента му.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет