Жозеп Борел инспектира в Гърция външната граница на Евросъюза

  • 24 юни 2020 14:02

  • 326
  • 1
Жозеп Борел инспектира в Гърция външната граница на Евросъюза
© Getty Images/Guliver

Проверка на сигурността на външната граница на Евросъюза и сондажите на Турция за газ и петрол в Средиземно море – това са основни теми за визитата на върховния представител на Европейския съюз за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел в Гърция.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 419

Придружен от гръцкият външен министър Никос Дендиас, първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел е на сухопътната граница с Турция в района на Кастаниес. Проверява се сигурността по охраната на граничната бразда, която е външна граница на Евросъюза, предаде БНР.

Външният министър на ЕС заминава за Гърция, за да предотврати втори мигрантски натиск

Заедно с гръцката гранична охрана на място са и части на европейската агенция „Фронтекс“. Силите по охрана се увеличиха значително след опитите на хиляди мигранти да преминат на европейска територия през март тази година. Атина очаква нова вълна мигранти в тази посока след приключване на кризата с коронавируса.

Върховният представител на ЕС по външните работи ще се срещне довечера в Атина с премиера Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. и министъра на отбраната на Гърция Никос Панайотопутулос.

Гръцкото правителство ще обсъди с първия европейски дипломат нарастващото напрежение от плановете на Анкара за сондажи на газ и петрол в източното Средиземноморие, които Атина счита за грубо нарушение на международното право. Според коментарите на експерти посещението на Жозеп Борел е сигнал към Анкара за прекратяване на провокациите по отношение на Атина.

 

Всичко по темата:
Мигрантска криза 419
Мая Йорданова
326 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
що ли троши пари на

2020.06.24 | 17:24

1
данъкоплатеца, като им разрешават да мигрират

Добави коментар

Водещи новини