Меркел призова германците да използват мобилното приложение срещу коронавируса

  • 20 юни 2020 17:30

  • 942
  • 5
Меркел призова германците да използват мобилното приложение срещу коронавируса
© Getty Images/Guliver

Всички граждани на Германия трябва да се възползват от коронавирусното приложение, проектирано да засича и прекъсва веригите на заразяване, призова днес в седмичното си видеообръщение канцлерът Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

"Колкото повече хора участват, толкова по-голяма ще е неговата полезност", каза Меркел.

Всеки двама от трима изследвани в кланицата в Германия е с COVID-19

Приложението "Корона уорн" (Corona Warn) бе пуснато тази седмица след месеци на подготовка и изработка. То работи, като съхранява информация за движенията на потребителите на телефона, както и проследява кога е наблизо друг телефон с това приложение.

По този начин, ако човек се зарази, може да информира приложението, така че всички други потребители, които през последните дни са били регистрирани в близост до заразения, да могат да получат сигнал.

Поради големия обем на данни обаче има въпросителни около ефективността му, тъй като по-старите телефони могат да имат проблеми.

Има и противопоставяне от защитниците на личния живот срещу системата, която проследява движението на хората.

Българи са сред заболелите с COVID-19 в кланица в Германия, станала огнище на заразата

В обръщението си Меркел насърчи хората да имат вяра в приложението и им каза, че тяхната поверителност ще бъде гарантирана, тъй като данните са добре криптирани. Тя уточни, че геоданните не се запазват, нито пък се съхраняват данни централно.

В Германия, с население от около 80 милиона души, употребата на приложението е доброволна. То е изтеглено над 9 милиона пъти от въвеждането му във вторник, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

Последвайте канала на

Novini.bg
942 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
пфф

2020.06.21 | 03:09

5
колкото ViruSafe помогна в България.. използвах го от първия ден. първо имаше достъп до лични данни и снимки. накрая се оказа, че изобщо няма връзка с джипитата (лично личната лекарка ми го каза) т.е напразно месец съм я ползвал уж да докладвам на личната ми, че състоянието ми се влошава, а такова нещо тя не е получавала. измамници
.

2020.06.20 | 23:40

4
Аха, да им мият мозъците и през телефона :)
дъртата циониска Меркел

2020.06.20 | 18:40

2
сега ще приеме цигани да се борят със вируса на Бил Гейтс.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.06.20 | 18:42

3

ПедеРуски получовек и ТЪПАК Типичен коментар за такъв, кроманьонец, като теб Ти си миналото глупакоооооо ГЛУПАКО! В бъдещето няма място за такива, като теб

2020.06.20 | 18:25

1
a zashto prestapni hermaphrodite ne prizoveshn germancite kakvo da praviat s u tvoite lubimci arabskite manafi koito gi streliat iznasilvat posicat I gaziat ili za gluposta si niamash reshenie

Добави коментар

Водещи новини