Терминът „раса“ в германската конституция може да бъде премахнат

  • 12 юни 2020 14:13

  • 743
  • 8
Терминът „раса“ в германската конституция може да бъде премахнат
© pixabay

Има ли място терминът „раса“ в конституцията на една страна? В Германия този дебат отново се разрази в контекста на антирасистката мобилизация в САЩ и по света след смъртта на Джордж Флойд, коментира АФП, цитирана от БТА.

Зелените, които според проучванията на избирателните нагласи са втора политическа сила в страната, тази седмица първи предложиха изменение на Конституцията от 8 май 1949 г., стълб на демократична Германия, чието съдържание отразява волята за радикално противопоставяне на нацистките преследвания на малцинствата.

Германия: Смъртта на Джордж Флойд ни шокира

„Време е всички заедно да забравим расизма“, заяви лидерът на Зелените Роберт Хабек в обща позиция в левия в. „Тагесцайтунг“.

„Силен сигнал в тази насока би било премахването на термина „раса“ от Конституцията“, предложи той след започналите многобройни протести срещу дискриминацията и в памет на Джордж Флойд. 46-годишният чернокож мъж, който умря на 25 май в Минеаполис в САЩ, притиснат на земята с коляно от бял полицай, се превърна в символ на това движение.

„Няма раси“

Въпросният пасаж от германската конституция е нейният член 3, съгласно който: „Никой не трябва да бъде дискриминиран или привилегирован заради своя пол, семейство, раса, език, родина и произход, заради своето вероизповедание и своите религиозни или политически възгледи.“ Според Зелените „няма раса, има човешки същества“.

А написаната скоро след Втората световна война конституция остава пропита от расовото и биологично схващане за човешките същества, наследено от 19-и век и вече остаряло. Левицата от години отправя това искане. То се появи отново през февруари след расистки атентат в Ханау, в който германец уби девет души от чуждестранен произход. Зелените получиха подкрепата на крайнолявата партия Левицата, либералната дясна Свободна демократическа партия и на социалдемократите. Последните са коалиционен партньор в правителството на консерваторите на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се. Влиятелният началник на федералната служба за борба с дискриминацията Бернхард Франке също призовава за премахване на този термин и предлага да бъде заменен с „расова дискриминация“ или „приписване на раса“, както вече се прави отчасти на ниво провинции. Консерваторите на канцлерката досега мълчаха по този въпрос, но изглежда и те гледат благосклонно на това предложение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
743 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Ами

2020.06.12 | 15:47

6
Да премахнат и думата човек!
ами

2020.06.12 | 18:51

8
то така стана вече - не сме човеци, а същества, еднополови джендъри, с една дума -ТО !

2020.06.12 | 15:55

7
Добрата новина е, че със залеза на Западна Европа и смъртта на Русия идва възходът на Източна Европа, ние ще сме цивилизацията, а те ще са бедняци, кандидатстващи за еврофондове, въпрос на време е.

2020.06.12 | 15:45

5
Германец беше символ на чистокръвен работлив перфекционист, но след като турците и негрите наплодят германки с умственоизостанали ученици, науката им ще си замине и германец ще е де факто мелез със специални умствени потребности (циганин идиот).
За АХ и генерал Пиночет

2020.06.12 | 15:36

4
Отврат. По-големи расисти от патладжан, чаршаф и шоколад НЕМА! Всеки ден избиват бели и нищо. Пращат ги временно з затвора и ги пускат после, че имали права. За Блек Сабат права има ама за Уайт Снейк нема права! Сега остава да поискат и премименуване на Сабат към Уайт или Колорайзд .... Не е истина... Някога когато може и да не сме живи на Снейк европейски и американски ще му писне и ще измете цялата тъмнина обратно към Азия и Африка. Кръговрата на природата не може да бъде спрян със сила.

2020.06.12 | 15:32

3
Германската глупост достига нови върхове. След шайката на Меркел ще има турско правителство и наистина няма да има раси, а ислямска диктатура над малоумни мелези. Все още има време да се вдигнат маси и публично да стиснат главата на Меркел в менгеме.
Юл

2020.06.12 | 14:47

2
Голяма простотия. От навеждане ,на възел ще се завържат. Мислех ,че в щатите са промити,но европейците,без да ги бият реват! За съжаление,сегашните германци нямат нищо общо с ония през войната!

2020.06.12 | 14:35

1
I mnogo pravilno to germanska rasa sled prestapnoto upravlenie na hermafrodita merkel niama.

Добави коментар

Водещи новини