Ликвидират норките във вече 9 заразени с COVID-19 ферми в Холандия

  • 05 юни 2020 09:44

  • 1106
  • 0
Ликвидират норките във вече 9 заразени с COVID-19 ферми в Холандия
© Pixabay

Правителството на Холандия е наредило принудителното избиване на норките в 9 ферми в страната. Мярката започва от днес. Предприема се поради риск фермите за норки да се превърнат в “резервоар за SARS-CoV-2”, потвърден от екип от експерти по ветеринарна медицина и инфекциозни заболявания. Това би позволило на вируса да върлува още дълго време. За това информират ресорните министри на земеделието и на здравеопазването в писмо до парламента.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32589

Седмица по-рано земеделският министър в свое становище заяви, че е “много вероятно” SARS-CoV-2 да е преминал от норка към човек при двама работника във ферма за кожи в Холандия.

В отговор на последната информация от холандското правителство организации за защита на животните от много страни по света призовават своите правителства за затваряне на фермите за норки като потенциални резервоари за COVID-19 и други нови инфекциозни и зоонозни заболявания.

Втори случай на заразен с Covid-19 от норка в Нидерландия

Забрана на фермите за норки е била приета в Холандия през 2013 г. с гратисен период до 2024 г. Поради създадената ситуация холандският кабинет обсъжда възможности за насърчаване на фермите за кожи да прекратят доброволно дейността си преди влизането в сила на забраната. Към 2018 г. в Холандия се отглеждат 4,5 млн. норки в 128 ферми, съобщават от сдружение КАЖИ, които водят кампания за подобна забрана у нас.

От 26 април досега SARS-CoV-2 е идентифициран в общо девет ферми за норки в Холандия. Последната заразена ферма е обявена в сряда.

В писмото си до Парламента, министрите отбелязват, че се очаква още случаи да бъдат открити в идните седмици. Всички ферми за норки в Холандия в момента подлежат на задължително тестване. Въведени са мерки като ограничения на посетители във фермите; забрана на транспортирането на норки; задължителна употреба на предпазна екипировка от работниците.

Незаразените ферми са задължени също всяка седмица да предприемат унищожаване на труповете на “естествено” умрели животни при засилени мерки за биосигурност.

Петя Алтимирска, председател на сдружение КАЖИ, коментира:

“Изследвания в заразените ферми показват, че симптомите включват ‘храносмилателни и дихателни’ проблеми и могат да са смъртоносни за животните. Норките могат също да прихванат вируса без да проявяват симптоми. Затова, освен призовавайки за забрана на фермите за норки, ние призовавме българското правителство да предприеме незабавни мерки за изследване на потенциалното разпространение на заразата от COVID-19 във фермите за норки в България. Да проведе задължително тестване във фермите като публикува възможно най-скоро резултатите, както и да въведе специални мерки за повишена биосигурност при третиране на труповете.“

В България по данни на БАБХ се отглеждат близо 130 000 норки в две ферми. Проучване на БАН от 2019 г. показа 108 случая на избягали норки в района около най-голямата ферма у нас. Тя се намира до с. Маджерито, Старозагорско.

У нас липсва програма за заразните заболявания при норките. Изготвянето на такава беше препоръчано през 2017 г. от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Две научни становища на ЦОРХВ показват, че норките са потенциални преносители на много заразни и зоонозни заболявания. Въпреки това тяхното отглеждане е допуснато, капацитетът им се увеличава, а от тази година се оказа, че могат да са преносители и на COVID-19.

На 14 май във връзка с първите случаи на COVID-19 във ферми за норки в Холандия сдружение КАЖИ изпрати сигнал до Министъра на здравеопазването и Националния оперативен щаб. В него се задават конкретни въпроси, свързани с потенциалните възможности за разпространение на коронавирус в съществуващите ферми за норки у нас, за липсващата програма за заразни заболявания при норките, както и се настоява за своевременно и компетентно становище по въпросите, предават от сдружението. Няма информация за реакция по сигнала.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини