В Стокхолм затвориха полева болница с оглед на отслабването на коронавирусната епидемия

  • 04 юни 2020 22:06

  • 1072
  • 8
В Стокхолм затвориха полева болница с оглед на отслабването на коронавирусната епидемия
© Getty Images/Guliver (архив)

Полева болница, изградена набързо, за да бъдат разтоварени стокхолмските болници от потока от пациенти с COVID-19, ще бъде премахната, тъй като пандемията показва признаци на забавяне, съобщиха днес шведските здравни власти, цитирани от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Полевата болница, която се помещава в изложбен комплекс в южната част на столицата, бе създадена през април на фона на опасенията, че болниците в региона няма да издържат на наплива на пациенти. По онова време коронавирусът бързо се разпространяваше из града. Бьорн Ериксон, главният регионален здравен инспектор на Стокхолм, заяви днес, че решението за закриването на полевата болница е взето с оглед на намалялото търсене на болнични грижи в столичния регион, който беше основното огнище на епидемията в Швеция.

От април в страната се наблюдава спад на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение от COVID-19. Към вчерашния ден на апаратно дишане са били 308 души при 372 две седмици по-рано и съответно болниците разполагат сега със свободен капацитет, посочиха шведските здравни власти. За разлика от много други европейски страни Швеция не наложи строга карантина на населението и избра по-либерална стратегия, при която училищата в голямата си част и почти всички сектори на икономиката останаха отворени. С това обаче тя си навлече и доста критики заради високата смъртност от COVID-19 в сравнение с другите скандинавски държави, особено сред възрастните, отбелязва Ройтерс.

Швеция съобщи за 65 нови смъртни случая от коронавируса

Швеция досега правеше и по-малко тестове от своите северни съседи. Правителството беше критикувано за това, че страната не успя да постигне целта си да се сдобие с капацитет да прави по 100 000 теста на седмица. До края на миналата седмица там бяха взети 275 500 проби. Днес обаче министърът на здравеопазването Лена Халенгрен каза, че Швеция е минала пика на пандемията и поради това ще предприеме по-широко тестване на населението, за което ще задели 5,9 милиарда шведски крони (633,54 милиона долара). Правителството заяви, че ще бъдат тествани всички хора със симптоми, и ще има и широкообхватно тестване за антитела, за да се види кой е изкарал вируса.

Доверието към шведското правителство и шведската Агенция по общественото здравеопазване рязко спада, показват данни на социологическия център "Новус", предаде БТА, цитирайки ТАСС. Ако през април 63 процента от шведите са имали високо доверие към правителството, то в началото на юни те са 45 на сто. В случая с Агенцията по общественото здравеопазване спадът е от 73 на 65 процента. При службата за гражданска защита то намалява от 57 на 48 на сто.

Главният епидемиолог на Швеция призна: Оплесках нещата

"Сега е нужен нов подход към борбата с пандемията, различен от този за решаване на остра кризисна ситуация, който преди няколко месеца изглеждаше достатъчен", каза директорът на "Новус" Турбьорн Шолстрьом пред местната телевизия Ес Ве Те. Той отбеляза, че макар и като цяло здравната система да е издържала и да се е представила в добра светлина, високата смъртност от коронавируса предизвиква много въпроси сред обществото.

Шведските власти ще правят безплатни тестове за новия коронавирус на всички хора, които имат симптоми, съобщи днес министърът за финансовите пазари Пер Болунд, цитиран от АФП. Целта е да бъде контролирано разпространението на заразата в страната. Шведското правителство ще отпусне допълнителни 5,9 милиарда крони (566 милиона евро), които ще се прибавят към вече обещаните над 1 милиард крони, за покриване на разходите за тестове и проследяване на контактите на заразените хора.

Броят на заразените с коронавируса в Швеция доближава 42 000, а починалите са над 4500. Властите съобщиха днес за 1080 нови случая през последното денонощие. С това общият брой на заразените с коронавируса в Швеция достигна 41 883. През последните 24 часа в страната са били регистрирани 20 смъртни случая от COVID-19. С това общият брой на починалите от причиняваното от коронавируса заболяване в Швеция вече е 4562, съобщи АФП.  Около половината от смъртните случаи са в домове за възрастни хора, отбелязва Ройтерс.

Вицепремиерът Исабела Льовин заяви пред ТАСС, че между правителството и опозицията в Швеция още от самото начало не е имало никакви разногласия по стратегията за борба с епидемията. "Ние нямахме спор с опозиционните партии за стратегията за преодоляване на кризата, при нас има достатъчно висока степен на единство сред парламентарните партии по отношение на следваната линия. В Швеция има дългогодишна традиция да вярваме на институциите си, да вярваме на това, което те казват, всичко това е в душата на шведския народ", заяви тя.

Промяната в обществените нагласи към властите обаче може да е знак за край на политическото примирие в Швеция, обявено за периода на пандемията, отбелязва ТАСС. Шведското правителство ще смекчи ограниченията за пътуване вътре в страната от 13 юни, съобщи днес премиерът Стефан Льовен, цитиран от Ройтерс. От въпросната дата всички без симптоми на коронавируса ще могат да пътуват свободно в Швеция. "Това решение не означава, че опасността е преминала", предупреди в същото време шведският премиер.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
1072 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2020.06.04 | 23:45

1
Къде сте паник щаба? Нали Швеция щеше да се зарази безразборно цялата, понеже нямали такива гениални мерки, които да разсипят икономиката, като в България? Как така изведнъж епидемията отшумява без мерки?
Тоя па

2020.06.05 | 09:29

8
Нека ти подскажа малко . Безработицата в Швеция е станала през май месец от 6,7 на 10% . Това говори ли нещо ? Всичко е на 6 там нали ?
Тоя па

2020.06.05 | 09:11

7
И сега изкарай данните за безработните в Швеция , че да си докажеш твърденията .
До тоя па

2020.06.05 | 04:03

4
За това, че са дисциплинирани и пръснати на по- голяма площ съм напълно съгласен. Но с това, че икономиката им е разсипана като нашата не съм съгласен. Също не съм съгласен, че в България е без значение, че затвориха бизнеси и че имаше по 9000 регистрирани безработни на ден при 1000 в същия период миналата година. И мъртви нямаше да има толкова много, тъй като в България далеч по-малък процент от възрастните живеят в старчески домове. В Швеция половината жертви са именно от старчески домове.
Тоя па

2020.06.05 | 00:12

2
Шведите си имат мерки , които в голямата си част не са задължителни , но са много по дисциплинирани от нас . Населението им е малко повече от нашето , но е пръснато на няколко пъти по голяма площ . Икономиката им си е разсипана почти колкото и нашата и няма как да е инак , щото чждестранните им партньори и клиенти са в застой . Внос и износ си е замръзнал . Кой ти е казал , че не търпят щети . Порови се малко за информация . В същото време имат и висока смъртност , а при нас е в рамките на статистическата грешка , че дори и по - ниска от някой предишни години . При нас с икономиката щеше да си е почти същото като сега , но щяхме да имаме доста мъртъвци . Така че най - добре се замисляй преди да ръсиш мозъци и да злобеш , подкован от разни популисти , дето се готвят за изборите догодина .
Гражданин ОФЦА

2020.06.05 | 03:54

3
Тоя па, хахаха.... Шведите туй, шведите онуй... хахаха, икономиката била разсипана, буахахаха, .... Прибирай подковите и марш в саята.
Тоя па

2020.06.05 | 08:14

6
можеш да намериш информация и вмрсто да се правиш на интересен , а всъщност ставаш смешен . Министърката им преди 10 - дена даваше изявление и каза за спад в икономиката с 3,5% и повишение на безработицата с не помня колко . Жалки сте всчките тролове тука .

2020.06.05 | 05:02

5
Който се смее последен се смее най- добре. Обаче на останалите хич не им е смешно.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини