Във Франция от днес отново са отворени парковете

  • 30 май 2020 15:46

  • 777
  • 0
Във Франция от днес отново са отворени парковете
© gettyimages

Всички паркове във Франция отново са отворени от днес след почти три месеца карантина, съобщава ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Като част от втората фаза на излизане от карантината премиерът Едуар Филип в четвъртък даде разрешение за отварянето на парковете и градските градинки. Кметът на френската столица Ан Идалго участва в церемония по отварянето на парковете в малкия парк "Тампл" в централната част на града. Още при първите стъпки към разхлабване на карантината Идалго настояваше пред централната власт да бъдат отворени парковете. Инициативата й бе широко подкрепена от парижани.

Девети пореден ден под 100 смъртни случая от коронавируса във Франция

На церемонията по повод отварянето на парковете Идалго подчерта, че това е много важно събитие в живота на града, тъй като населението получава възможност да отдъхва при по-добри условия след самоизолацията. Кметицата припомни, че зелените площи представляват 8 процента от територията на града. Още при отварянето си днес парижкият парк Бют Шомон, разположен на 24 хектара, бе изпълнен с любители на разходките и бягането.

Въпреки отменянето на редица ограничения, установените в страната и в столицата мерки срещу разпространението на коронавируса остават в сила. Ан Идалго напомни днес, че френската столица продължава да е в оранжевата зона на разпространение на епидемията. Тя препоръча парижани да слагат предпазни маски при излизане от домовете си. На входовете на парковете са поставени дезинфектанти за ръце, а посетителите на парковете трябва да спазват социална дистанция.

Врати отвори днес и прочутият магазин Галери Лафайет (Galeries Lafayette) на булевард "Осман". Големият магазин, както и много други търговски центрове в Париж, бяха затворени в изпълнение на правителствено решение, забраняващо отварянето на обекти с площ над 40 000 квадратни метра в Ил-дьо-Франс заради продължаващите рискове за здравето. Броят на клиентите ще бъде ограничен и потокът от посетители ще се организира с отделни входове и изходи, като така ще се осигурят 10 квадратни метра на всеки човек, се посочва в комюнике на ръководството.

Лувърът ще отвори врати на 6 юли

Взети са и други мерки: задължително носене на маски от клиентите и продавачите, предоставяне на хидроалкохолен гел, маркировка на пода за спазване на дистанция и инсталиране на плексигласови прегради на касите. Докосването до козметиката е забранено. Дрехите могат да се пробват, но след се поставят под 24-часова карантина. В други магазини дрехите се дезинфекцират с пара.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
777 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини