И Франция върви към облекчаване на ограничителните мерки

  • 28 май 2020 20:20

  • 2324
  • 0
И Франция върви към облекчаване на ограничителните мерки
© Getty Images (архив)

Франция върви към облекчаване на ограничителните мерки, тъй като здравните показатели във връзка с епидемията от коронавируса са добри. Това заяви френският премиер Едуар Филип в момент, в който страната се готви от 2 юни да облекчи ограниченията, въведени заради коронавируса, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

В страната ще се вдигнат ограниченията за придвижване. Досега се позволяваше придвижване в радиус от 100 километра. Считано от 2 юни, забраната за придвижване ще бъде преустановена, каза премиерът. Той обаче подчерта, че всички трябва да бъдат бдителни и да не забравят, че колкото повече се движат, толкова повече вирусът може да се разпространи във Франция. Филип каза, че Париж вече няма да бъде смятан за "червена зона" по отношение на коронавируса, а рисковете, свързани с вируса, се движат надолу към ниво "оранжево". Това означава, че Париж не е така свободен от вируса, като други френски райони с така нареченото ниво "зелено", но карантинните мерки ще бъдат облекчени, а идната седмица парковете отново ще бъдат отворени.

Седми пореден ден починалите от COVID-19 във Франция са под 100

Филип каза на 67-те милиона французи, че опасността все още дебне и правителството ще обърне специално внимание на показателите за общественото здраве в Париж и околните райони, успоредно с облекчаването на мерките. "Свободата ще стане правило, а забраната - изключение", каза Филип в телевизионно обръщение към тях. Премиерът съобщи, че приложението за проследяване на контактите с оглед ограничаване на заразата от коронавирус, ще бъде достъпно от 2 юни. Приложението, наречено "СтопКовид", беше одобрено вчера от долната камара на парламента.

От 2 юни в страната с известни ограничения ще бъдат отворени кафенета, барове и ресторанти, съобщи Филип. Изключение ще бъде направено за така наречените оранжеви зони, в които темповете на разпространение на вируса остават все още високи. Там ще бъдат отворени само терасите на заведенията. Съгласно ограниченията за работата на гореспоменатите обекти в помещенията не трябва да има повече от 10 души. На 2 юни се отварят и музеите и монументите в страната. Носенето на маски в тях ще бъде задължително. Ще се отворят и концертните зали, театрите и кината, като носенето на маски там ще е задължително и ще се спазва и правилото за социална дистанция. Френският министър-председател обяви също, че ще бъде ускорен планът за отваряне на гимназиите и прогимназиите в цялата страна. Всички училища бяха затворени през март заради заразата. На повечето места началните училища отново отвориха врати. Големите спортни събития във Франция за момента остават преустановени поне до 21 юни, каза още Едуар Филип.

Франция подкрепя идеята за отваряне на вътрешните граници в Европа, считано от 15 юни без карантина от 14 дни за пътниците, заяви също така френският премиер. "Ние ще прилагаме реципрочна мярка, ако някои страни наложат карантина на французите", подчерта той. Относно външните граници на Европа Париж ще направи оценка с партньорите си на ситуацията на 15 юни и решението ще бъде прието колективно, поясни Филип, предаде БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
2324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини