От днес във Великобритания влиза в сила контактното проследяване и тестване за COVID-19

  • 28 май 2020 08:24

  • 3002
  • 1
От днес във Великобритания влиза в сила контактното проследяване и тестване за COVID-19
© Getty Images/Guliver

От днес в Англия влиза в сила системата за контактно проследяване и тестване за коронавирус. Според британския премиер Борис Джонсън системата "ще промени живота на хората".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Целта на тази система, която ще открива хора, влезли в близък контакт със заразени с COVID-19, е да помогне за излизането на всички от карантината и преминаване към по-конкретни мерки.

Учените обаче предупредиха, че това не е "магическа формула" и се очаква предотвратяване на 5 до 15% от заразяванията. Останалите части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - имат свои версии на системата за контактно проследяване.

Великобритания отваря обектите за търговия на дребно на 15 юни

До момента всеки, който развие симптоми на коронавирусна инфекция, трябва да се самоизолира за 7 дни, а останалата част от домакинството - за 14 дни. Разликата сега е, че от днес всеки със симптоми трябва да поиска тест онлайн или да се обади на телефон 119.

Ако тестът е отрицателен,  цялото домакинство може да се върне към нормален начин на живот. Ако пробата обаче е  положителна, тогава специален екип ще проследи с кого заразеният е бил в близък контакт напоследък.

Всеки от контактните, изложен на риск, ще бъде инструктиран да се самоизолира за 14 дни, независимо дали е болен, или не. Всеки под самоизолация има право на платен болничен отпуск, отбелязва БНР.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3002 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Нямам думи.

2020.05.28 | 15:47

1
Колко тъп трябва да си !!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини