Последни данни за разпространението на коронавируса в Естония и Литва

  • 27 май 2020 18:47

  • 1143
  • 0
Последни данни за разпространението на коронавируса в Естония и Литва
© Pixabay

Разпространението на коронавируса в Естония продължава, тъй като за една четвърт от носителите на вируса не е известно от кого са се заразили.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Това заяви днес съветникът в естонския департамент по здравеопазване Ирина Донченко, цитирана от ТАСС. Пред телевизионния канал ETV+ тя посочи, че на всекидневна база в страната се установяват по десетина новозаразени, но въпреки този нисък показател циркулацията на вируса сред населението продължава. По думите й досега са починали 65 пациенти с COVID-19, но това заболяване е било посочено като причина за смъртта само за 14 от тях.

Донченко поясни, че в останалите случаи болестта COVID-19 е била посочена като съпътстваща, тъй като лекуващите лекари са знаели какви хроничните заболявания е имал даденият пациент и как е протекла болестта. Броят на случаите на коронавирус в Естония е 1840, от които 1561 са се възстановили, а 66 са починали. От 13 март до 17 май в балтийската република бе в сила извънредно положение.

От утре и Естония отменя извънредното положение в страната

Правителството на Литва пък реши днес да удължи до 16 юни режима на национална карантина, въведен на 16 март срещу разпространението на коронавируса, съобщи литовският премиер Саулюс Сквернелис. По думите му положението е под контрол и не е изключено тенденцията за подобрение да се запази, поради което в средата на юни може да се реши какви следващи стъпки да се предприемат.

Същевременно правителството сне някои от ограничителните мерки. На кафенетата, ресторантите, казината и нощните клубове е разрешено да работят до 23 часа вместо до 22 ч., както беше досега. От 1 юни ще е възможно на открито да се събират до 300 човека, а на закрито - до 100 човека, при спазване на социална дистанция. От 15 юни тези лимити се увеличават, съответно, на 500 и 150 души. Носенето на маски на открито не е задължително, но те трябва да се слагат на места с много хора - пазари, търговски центрове, публични прояви и обществен транспорт, сочат указанията на властите. От 28 февруари до днес в Литва са регистрирани 1647 случая с коронавирус, от които 66 смъртни и 1184 оздравели, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС. 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
1143 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини