Шотландия започва постепенно разхлабване на ограничителните мерки от 28 май

  • 21 май 2020 17:39

  • 720
  • 0
Шотландия започва постепенно разхлабване на ограничителните мерки от 28 май
© Getty Images (архив)

От 28 май Шотландия ще започне да облекчава въведените преди два месеца заради новия коронавирус карантинни мерки, обяви първият министър Никола Стърджън, цитирана от АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32986

"Дошло е време да се насочваме към предпазливо облекчаване на ограниченията", каза тя пред местния парламент в Единбург. Четирите съставни нации на Великобритания - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия въведоха едновременно обявената на 23 март от премиера Борис Джонсън карантина, но разхлабват ограниченията с различно темпо.

В Шотландия започващата след една седмица първа фаза би трябвало да позволи възобновяването на някои дейности на открито като голф, тенис и риболов, обясни Стърджън при представянето на плана си. Те ще може да се практикуват с още един човек от друго жилище при спазване на дистанция от два метра. Някои професионални дейности на открито също ще бъдат възобновени.

Северна Ирландия изготви план за излизане от извънредното положение

Облекчаването на ограниченията ще се извърши постепенно и ще му се прави оценка поне веднъж на три седмици, каза Стърджън. Основното послание на тази първа фаза обаче е "хората да си стоят у дома колкото се може повече". Училищата ще отворят врати от 11 август за началото на учебната година, но част от занятията ще протичат в домашна среда. От началото на епидемията от новия коронавирус в Шотландия са починали 2221 души с положителна проба за COVID-19, съобщи Стърджън.

В Англия се очаква училищата да възобновят работа от 1 юни, а от 13 май местните жители вече могат да излизат от домовете си повече от веднъж на ден. Позволено им е да посещават паркове и плажове при спазване на разстояние от два метра помежду си.

363 смъртни случая от COVID-19 във Великобритания за последното денонощие

Във Великобритания бяха регистрирани нови 338 починали от новия коронавирус към 16 ч. по Гринуич на 20 май и общият брой на починалите с положителна проба от коронавирус става 36 042 души, съобщи здравното министерство, припомня БТА. Общият брой жертви на COVID-19 в страната надхвърля 43 000 души, което е най-високият брой в Европа и втори най-висок в света след САЩ. Към 9 ч. сутринта днес са направени 3 090 566 теста, в това число 128 340 теста вчера. Тествани са 2 064 329 души, от които с положителна проба са 250 908.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
720 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини