Дания обмисля да облекчи още мерките срещу коронавируса

  • 20 май 2020 21:01

  • 974
  • 0
Дания обмисля да облекчи още мерките срещу коронавируса
© Getty Images (архив)

Датският премиер Мете Фредериксен предупреди, че ограниченията, целящи възпиране на разпространението на новия коронавирус не трябва да се отменят прекалено бързо, докато страната обмисля следващата си стъпка в тази насока, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Не трябва да вярваме, че пандемията е отминала, заяви Фредериксен преди преговори с други партийни лидери. Мнозинството партии, включително някои, подкрепящи нейното правителство на малцинството и водещата опозиционна либерална партия "Венстре", призоваха за повторно отваряне на границите на страната. Въпросът за повторното отваряне на границите засяга най-много датската икономика. Затова искаме да ги отворим отново, подчерта лидерът на либералната партия Якоб Елеман-Йенсен "Венстре". Дания затвори границите си в средата на март.

Заразените в Дания се увеличиха със 73-ма, а в Португалия - с 228 за денонощието

В доклад на Държавния институт за ваксините се казва, че възможните сценарии за повторно отваряне на границите съдържат много неизвестни. Съществува опасност лица, които са носители на вируса, да влязат в Дания, водейки до нова серия от случаи на заразяване, подчертават експертите. "Докладът дава част от основата за вземане на решения. В крайна сметка обаче решението е политическо", подчерта Фредериксен. Тя добави, че няма да позволи да й се оказва натиск.

В Дания са регистрирани над 11 000 случая на зараза с новия коронавирус, довели до 554 жертви. Детските градини и училищата до 5 клас подновиха работа по време на първата фаза в средата на април, а учениците от 6 до 10 клас се връщат в класните стаи тази седмица. Библиотеки, кафенета и ресторанти също подновиха работа тази седмица, както и религиозните обекти.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
974 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини