ЕК осигурява още 50 млн. евро за посрещане на хуманитарни нужди на три континента

  • 20 май 2020 14:29

  • 612
  • 2
 ЕК осигурява още 50 млн. евро за посрещане на хуманитарни нужди на три континента
© Pixabay

Европейската комисия съобщи днес, че отпуска още 50 милиона евро хуманитарна помощ, за да съдейства за посрещането на драстично нарасналите нужди по света, свързани с пандемията от Ковид-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Допълнителните средства ще бъдат насочени към региона на Сахел и езерото Чад, Централноафриканската република, района на Големите африкански езера, Източна Африка, Сирия, Йемен, Палестина и Венецуела, както и към общността на рохингите.

Средствата ще послужат за осигуряване на достъп до здравни услуги, предпазни средства, водоснабдяване. Това финансиране ще бъде предоставено чрез неправителствени и международни организации, агенции на ООН и дружества на Червения кръст и Червения полумесец, се отбелязва в съобщението.

През февруари ЕС отпусна 30 милиона евро на Световната здравна организация и възнамерява да осигури 76 милиона евро за програми, включени в световния хуманитарен план на ООН. На 8 май комисията обяви създаването на въздушен мост на ЕС за превозване на хуманитарни работници и спешни доставки, свързани с борбата с пандемията до някои от най-тежко засегнатите региони в света. С първия полет бяха превозени около 60 хуманитарни работници и 13 тона хуманитарни товари до Банги в Централноафриканската република.

С други два хуманитарни товарни полета до Централноафриканската република ще бъдат превозени още 27 тона хуманитарни доставки. На 15 май бяха превозени 20 тона доставки и хуманитарни и здравни работници до Сао Томе и Принсипи в Западна Африка. На връщане самолетът върна в Лисабон над 200 граждани на ЕС и други пътници, отбелязва комисията.

Досега около 20 милиарда евро са осигурени от ЕС за спешна помощ за посрещане на краткосрочни и дългосрочни нужди по света. Комисията уточнява, че средствата са осигурени от общия бюджет и от държавите в ЕС.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
612 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.05.20 | 15:53

2
Не 5 G ни е виновно, а на баба ви хвърчилото!
S.S

2020.05.20 | 15:07

1
Психопати, всичкото ни наред в европа, айде да помагаме на другите. НЯМАТЕ АКЪЛ

Добави коментар

Водещи новини