Чехия облекчава ограничителния режим, разрешава се събирането на до 300 души на едно място

  • 15 май 2020 18:39

  • 602
  • 0
Чехия облекчава ограничителния режим, разрешава се събирането на до 300 души на едно място
© Getty Images/Guliver

Чехия, където равнището на зараза с новия коронавирус е едно от най-ниските в Европа, обяви днес, че този месец ще разреши събирания с до 300 участници, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Тези събирания, които включват и спортните срещи, ще бъдат възможни от 25 май нататък, когато ще могат да отворят отново и ресторантите и баровете, заяви министърът на здравеопазването Адам Войтех.

Търговските центрове, кината, фризьорските салони и терасите на ресторантите заработиха отново в понеделник след двумесечен карантинен режим.

По данни от тази сутрин в страната с 10,7 милиона жители има 8352 потвърдени случая на коронавирус, 293 от тях - смъртни.

"Ако епидемичната обстановка остане благоприятна, на 8 юни лимитът за брой хора на едно място ще бъде увеличен на 500 души, а на 22 юни - на 1000 души", каза Войтех.

Той уточни, че барове и ресторанти ще трябва да затварят в 23 ч.

Чехия предпазливо отваря кината

Повече облекчения на ограниченията се предвиждат, само ако броят на новите случаи на ден (които от началото на май остават доста под 100) не се увеличи, обясни епидемиологът Растислав Мадяр, член на чешкия експертен съвет.

Някои отдават малкия брой заразени на задължителното носене на защитни маски, което ще бъде отменено на 25 май. След това маските ще трябва да се слагат само в магазините, офисите и в обществения транспорт.

Посещенията при пациенти в болниците и при пенсионерите в домовете за възрастни хора ще бъдат възобновени също от 25 май, но изискването за поддържане на физическа дистанция там ще се запази.

Министърът на вътрешните работи Ян Хамачек обясни, че ранно предупреждение, отправено от експерт, когото не назова, е накарало правителството да действа експедитивно в началото на март., отбелязва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
602 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини