Карантината във Франция е свила трафика на дрога в страната

  • 15 май 2020 16:17

  • 537
  • 0
Карантината във Франция е свила трафика на дрога в страната
© Getty Images/Guliver

Според френските служби за борба с наркотърговията режимът на изолация е предизвикал намаляване на трафика на дрога в страната с 30 до 40 на сто. Това заяви пред журналисти вътрешният министър Кристоф Кастанер, предаде БТА.

Същевременно министърът отбеляза, че престъпниците внедряват "нови практики" в тази сфера.

Макрон притеснен от втора вълна на коронавируса

Той спомена по-специално, че се разширява отглеждането на канабис и се засилва трафикът чрез схеми, наподобяващи тази на платформата за логистични услуги "Uber" - чрез социалните мрежи се поръчват наркотици с доставка до вратата.

"Престъпната изобретателност не намалява", констатира френският държавник. Според него 55-дневният карантинен режим, свил наркопазара в страната, е изострил съперничеството между трафикантите, което може би е "събудило или засилило някои войни за територии".

В западния град Рен например нападение срещу наркотърговец през април е предизвикало три опита за уреждане на сметки, след които осем души са били задържани от полицията. Неотдавнашни случаи с конфискувани пратки от марихуана впрочем показват, че трафикантите все още се стремят да внасят значителни количества дрога.

През нощта срещу 24 април примерно френски митничари са иззели 645 килограма канабис, скрит в камион, в околностите на източния град Лион. А във вторник полицията в същия регион e открила в две коли, използвани за превоз на нелегални товари, 430 килограма канабис и 10 килограма кокаин - това издава "стремеж към бързо попълване на запасите".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
537 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини