Белгия разчита на самосъзнанието на гражданите, за да продължи отпадането на ограниченията

  • 06 май 2020 16:36

  • 799
  • 1
Белгия разчита на самосъзнанието на гражданите, за да продължи отпадането на ограниченията
© Pixabay

Белгийските власти обявиха днес нови стъпки към отмяна на мерките за пресичане на разпространението на болестта COVID-19. Премиерът Софи Уилмес отбеляза, че самосъзнанието на гражданите е от ключово значение, за да може управляващите да продължат с възстановяването на отнетите свободи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Чувството за отговорност на хората е от решаващо значение. Успяхме досега, защото гражданите разбраха и приеха нуждата по изключение свободата им да бъде ограничена, добави тя.

Белгия затвърждава понижението в дневния брой на заразените и починалите от COVID-19

В следващите дни в страната ще бъде възобновена работата на всички магазини, при строги изисквания за ред. Предвижда се на всеки купувач в магазина да се падат по 10 квадратни метра пространство и силно се препоръчва посетителите и служителите да носят маски. Правителството настоява работодателите да осигурят предпазни средства за работниците.

Става възможно приятели да се срещат у дома, ако общо гостите и домакините, включително децата, наброяват не повече от четирима души. Препоръчва се при възможност срещите да бъдат на открито - на тераса или в градина. Правителството настоява, ако някой се среща с приятели (до четирима души), това да бъдат едни и същи, а не различни хора, за да се ограничи възможността от разпространение на заразата.

Ползването на обществен транспорт остава само за крайни случаи, а в обществените превозни средства се запазва задължението за ползване на маски.

Броят на починалите от COVID-19 в Белгия надхвърли 4000

От 18 май ще отворят класните стаи за учениците, на които предстои кандидатстване. Отлага се предвидената за края на май възможност за еднодневни пътувания в страната. Спортните състезания в Белгия са отменени до края на юли, съобщи Уилмес. Засега не можем да направим повече, добави премиерът.

Свободата ни зависи от спазването правилата с чувство за отговорност. Приемам, че се разбрахме, заяви Уилмес на пресконференция след заседанието на Съвета по национална сигурност. Тя съобщи, че властите обмислят по-нататък да бъдат отворени кафенета, барове, ресторанти, културни и туристически обекти. Засега се запазва забраната за предоставяне на услуги, които изискват близък контакт, без това да важи за лекарите, зъболекарите и кинезитерапевтите.

Уилмес уточни, че новото облекчаване на мерките е възможно заради данните за развитието на епидемията в страната. По нейните думи дневният брой на новоприетите болни е спаднал пет пъти, сравнено с март. Премиерът отбеляза, че Белгия е на пето място в света по брой на изследваните за новото заболяване и вече започна проследяването на онези, с които заболелите са общували в последните седмици.

Местни медии днес съобщиха, че белгийското кралско семейство не е останало незасегнато от епидемията. Принц Лоран е потвърдил, че член на семейството е прекарал заболяването през март, без да се налага да постъпва в болница.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
799 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
...

2020.05.06 | 16:59

1
те може да имат такова, но не и нашичките селяндури........

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини